7 maart 2024

De raadselbreker, Oerbloed 1 – Rob Koops

Wat je niet aangaat, hoef je niet te weten en wat je niet weet gaat je niets aan.

Obbe (13) woont op de plek waar alle kennis van het rijk Norgië wordt bewaard: de Boekenburcht. Hij werkt als stoffer als hij tijdens werkzaamheden per ongeluk op een geheimzinnig boek stuit nadat hij alleen stiekem een Grunterse honingkoek wilde pakken. Het blijkt het Zevende Boek te zijn, een boek met bijzondere krachten, dat niet in verkeerde handen mag vallen. Niet onverwacht voor de lezer wordt Obbe aangewezen als de Raadselbreker om het boek in veiligheid te brengen. In eerste instantie heeft hij daar helemaal geen zin in, hij blijft toch liever in de burcht.
Onderweg ontmoet hij Darja, een meisje afkomstig uit een stad op zee. De zoektocht naar de ‘veilige handen’ zetten ze samen voort. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want naast rovers, beren en nevelgeesten is er vooral Rafenna die hen achterna jaagt om het boek te pakken te krijgen.

Door meerdere personages, de geschiedenis van Norgië en een paar verhaallijnen was het even wennen. Hoewel de geschiedenis van het land goed en van waarde is, haalde het hier en daar de vaart uit het verhaal. Norgië doet Scandinavisch aan, is goed bedacht en de geschiedenis ervan is een toevoeging voor het verhaal, maar haalde hier en daar de vaart uit het verhaal.
De personages en hun karakters zijn divers en interessant. Obbe is nieuwsgierig, een beetje koppig en eigenwijs, dapper en soms wat verlegen. Mooi vind ik hoe hij naar anderen omkijkt, eerlijk is en het avontuur toch aangaat. Voor mijn gevoel is Obbe soms voor zijn leeftijd wel erg wijs, hij beseft aan het begin van zijn tocht bijvoorbeeld dat hij ‘op een kruispunt van zijn leven staat’.

De raadselbreker bevat een hoog gehalte Brief voor de koning. Vermoedelijk heeft de auteur ook werkzame elementen/karakters van o.a. Thea Beckman, Jan Terlouw en Astrid Lindgren verwerkt in zijn debuut. Wat mij betreft was het Brief voor de koning gehalte net iets te hoog en voelde het daardoor iets minder origineel dan ik zou willen. Dit zal niet uitmaken voor de daadwerkelijke doelgroep, omdat de goede lezer eerst meer boeken van de huidige tijd zal lezen voor ze vermoedelijk aankomen bij Brief voor de koning. Het maakt De raadselbreker dus wel een origineel boek voor de doelgroep.

Het verhaal draait niet alleen maar om zijn tocht met het Zevende Boek. Door het verhaal heen leert Obbe meer over omgaan met anderen en situaties, rollen van mannen en vrouwen, vriendschappen en natuurlijk meer over het Zevende Boek. Obbe twijfelt soms of hij de zoektocht wel door moet zetten, maar leert ook te vertrouwen op zichzelf en dat je kan vechten tegen vijanden zoals Rafenna.

De illustraties van Maruga Koops zijn het zeker waard om voldoende aandacht aan te besteden. Een aantrekkelijke voorkant, landkaarten op de schutbladen en mooie paginagrote zwart-wit illustraties in het verhaal zelf. Een toevoeging aan het verhaal van Obbe.
De schrijfstijl van Rob Koops is levendig, gedetailleerd, beeldend met rijk taalgebruik. Af en toe vind je leuke verstopte verwijzingen naar het hedendaagse, bijvoorbeeld naar een dier van Darja dat ineens in het avondeten was verwerkt..

Er kan nog meer gezegd worden over dit debuut, bijvoorbeeld dat de hiërarchie in de Boekenburcht op een positieve interessante manier in elkaar steekt, maar dat wat niet gezegd is laat ik over aan de lezer.
De raadselbreker moest even op gang komen, maar later worden de gebeurtenissen bij Obbe en Darja goed opgevoerd naar een climax. Kortom: laat deel twee in 2024 maar komen! Een aanrader voor de betere lezer vanaf 10 jaar die kan genieten van een goed avontuurlijk en spannend boek.

Rob Koops, Oerbloed 1, De raadselbreker, Illustrator Maruga Koops, HarperCollins, 2023, 304 blz., 9789402713053

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *