4 maart 2024

De theekoepel – Karin Quint

Het is 1903 als Rosalie de Wit een tuinfeest houdt op Landgoed Rosaville ter ere van haar komst in Nederland een jaar geleden. Na het overlijden van haar vader had ze niet de behoefte in Engeland te blijven, maar verhuisde ze naar het landgoed dat haar vader voor haar moeder liet bouwen. Ze heeft fotograaf Arris Nauta ingehuurd om het feest vast te leggen en ze voelt zich aangetrokken tot hem. In haar hoofd zit het advies van haar vader: val nooit voor een man met minder geld dan jijzelf. Is het dan misschien verstandiger om meer tijd te besteden aan nieuwe buurtbewoner en fabrikant Jonathan van Bredevoort?

Na het fijne boek over het koetshuis op Landgoed Rosaville kreeg ik veel zin om deze zomer De theekoepel te lezen. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn eerste reactie na het uitlezen van het boek is dat dit tweede verhaal over Rosaville nog beter is dan Het koetshuis. De schrijfstijl is hetzelfde, maar de opbouw en einde van het verhaal zijn beter in evenwicht en daarnaast is de balans tussen feitelijke historie en feelgood erg goed gedaan.

Deze historische feelgood draait bij lange na niet om het vinden van een perfecte man voor Rosalie. Het is een leuke, fijne verhaallijn waarin Rosalie worstelt met gedachten en gevoel en de eerste indruk van mannen. Mijn gevoel zei mij genoeg bij bepaalde mensen en dat wil zeggen dat wat Quint schrijft goed overkomt. Gelukkig weet Rosalie een besluit te nemen dat past bij haar verstand en gevoel.

Het mooie aan Rosalie vind ik dat ze zich ontplooit als vrouw door iets te doen met haar interesse in fotografie, mee te gaan met Nauta naar de sloppenwijken en hier haar oprechtheid toont aan de mensen die daar ‘wonen’. Ze begint voor zichzelf en anderen op te komen en kijkt naar wat ze allemaal wél kan doen voor de medemens. Net als haar nicht Lena, zij zet zich in voor vrouwenkiesrecht en wordt gezien als suffragette.

Rosalie heeft weinig directe familie en vrienden om haar heen, maar ze telt zich rijk met alle mensen die ze kent. Het personeel op landgoed Rosaville hoort er voor haar helemaal bij. Door haar fotografieproject haalt ze de mensen van downstairs upstairs en laat Nauta met zijn project zien wat het verschil is tussen arm en rijk.

In De theekoepel is duidelijk te zien en te merken dat er veelvuldig onderzoek is gedaan naar de tijd en sfeer begin 1900. De verwerking ervan leest goed. Kortom; fijn gelezen en nieuwsgierig naar het derde boek over Landgoed Rosaville!

Karin Quint, De theekoepel, Luitingh-Sijthoff, 2022, 396 blz., 9789024596898

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *