4 maart 2024

Diverse auteurs – Groep 8 Rocks!

Dit is echt een leuk boek. Zit je zomaar hardop te lachen om een beukenboom. Wie herinnert zich nog het lied ‘Hij mag dit jaar de ezel zijn’ van Kinderen van Kinderen? Die associatie kwam boven bij het hilarische verhaal van Tosca Menten over de groep 8 musical ‘De beuk erin’. Maar het is meer dan dat. Over zelfvertrouwen, improviseren, samenwerken en jezelf zijn. Een tante Pol ADHD-boom, wat een binnenkomer.

In de volgende over het groep 8 kamp in een kasteelkamp voel je iets engs aankomen. Evelien Feltzer stopt er naast een soort nachtelijk cluedo ook thema’s als familie en vriendschap in. Niet de luxe van ‘Superkamp’ maar wel een plaats om samen een superkamp te hebben door samenwerken en er voor elkaar zijn. En ken je het verhaal van mannetjes met een blauwe baard?

Sanne Rooseboom zet de hoogte van de Cito-toets in t.a.v. het bepalen welke middelbare school het zal worden na groep 8 in ‘Slimme Bas’. Bas is inderdaad slim, altijd de beste van de klas en dan lijkt hij groep 8 nog een keer te moeten gaan doen. Gelukkig merkt zijn juf ook op dat er meer aan de hand is naast faalangst, black-out of mogelijk dyslexie. De schrijnende thuissituatie en bijkomend verantwoordelijkheidsgevoel met alle gevolgen wordt in een kort verhaal helder neergezet. Voorlezen en bespreken.

Sander Meij laat ons kennismaken met een intergalactische uitwisseling. Eerlijk, nog nooit van gehoord, welke groep 8 zou een reis met een teletransporter willen maken of moet je dan eerst ontdekken of je er een nieuwsgierig organisme in de klas aanwezig is? Of zou het toch de spanning zijn na de generale voor de musical? Het verrassende verhaal kan ook aanleiding zijn tot nadenken over moderne technologie en fantaseren over ‘zwevende jaw breakers’.

In groep 7 krijg je meestal een belangrijke brief mee. Iedereen weet dat die over de entree Cito gaat, je pré advies. Meester Gijs geeft deze enveloppen net voor de meivakantie mee. Kai kreeg er ook één maar heeft zijn aandacht meer bij een meisje uit groep 8. Totdat hij de volgende morgen bedenkt dat hij de brief niet aan zijn ouders heeft gegeven. Hij is niet dichtgeplakt? Er staat belangrijk met uitroepteken op? Kai leest de brief. Spelfouten? De inhoud liegt er niet om. Een lerarentekort? Geweldig verhaal!

In ’Hebbes!’ word je even op het verkeerde been gezet. Er is een jubileum te vieren op school en wat is leuker om dan op school te blijven slapen en vooral een leuk spel te spelen. Niet zomaar een spel, een vossenjacht in het donker met hindernissen. Knipperende straatverlichting, verklede mensen en mistige attributen uit de geschiedenis in combinatie met activiteiten op hedendaagse schoolgemeenschappen die de schoolkeuze kunnen bepalen. Joke Reijnders laat je lezen met een knipoog.

Thomas Olsthoorn verhaalt over een onderdeel van het groep 8 kamp: het kampvuur. Tijdens dit kampvuur haalt meester Marco een kistje tevoorschijn met door de leerlingen geschreven verhalen. Gelach wordt afgewisseld met verdriet tot Hannah als laatste aan de beurt is. In dit verhaal wordt teruggekeken op de afgelopen zes jaar waarin alles op sociale media niet lijkt wat werkelijk is.

Dat er dieren en een school een rol spelen in een verhaal van Janneke Schotveld zal niemand verbazen. Die arme Moessa moet zich verstoppen na het behalen van zijn PABO-diploma en zit ook nog met een buurvrouw die hem de les leest. Hoe het echt zijn met dit en een fladderende duif op OBS De verwondering lees je in het heerlijke verhaal over ‘Meester Moessa’.

Ook bij Esther Walraven komt er een bekend aspect terug uit eerder werk in het verhaal ‘Groep 8 redt de toekomst’. Maar of hier actie wordt gevoerd voor het klimaat? Er worden wel handtekeningen verzameld en een vorm van duurzaamheid komt er zeker in voor evenals een heuse protestbrief. Groep 8 gaat zelfs met spandoeken aan de slag. Een stuk inventiviteit en samenwerken wordt gekoppeld aan een bezoek aan de klas m.b.t. een serieus verhaal over de Tweede Wereldoorlog in het oude schoolgebouw. Mooi verhaal over jong en oud samen.

En dan het eindfeest. Echt zo’n zalig verhaal om voor te lezen rondom een kampvuur. Of hierover net voor een vakantie een aanwijzing te geven zoals Meester Gijs in ‘Groep 8 afgeschaft’. Geschiedenis komt om de hoek kijken. Geesten zweven ieder jaar over de heide, maar de feestcommissie heeft alles tot in de puntjes geregeld. Of toch niet?

Een bundel met vlot geschreven verschillende korte verhalen door evenzoveel verschillende schrijvers over een diversiteit aan kinderen geplaatst in maatschappelijke context. Alle tien met één gemene deler: de activiteiten die kenmerkend zijn voor groep 8. Serieuze onderwerpen naast grappige met alle emoties die voorkomen in het laatste schooljaar. Het boek heeft een prettige afmeting en een frisse eigentijdse uitstraling. Groep 8 Rocks! hoort standaard in de schoolbibliotheek te staan! Maar zou het niet constant uitgeleend zijn? Misschien ook wel aan groep 7 die graag wil lezen over het bijzondere eindjaar.

Gewoonweg een aanrader voor iedere groep 8’er. Als je start in groep 8 of toch nog even wil nagenieten. Ook voor thuis. Voorlezen of zelflezen vanaf ong. 10 jaar.

(P.S.: Dit boek was aan het eind van het schooljaar al uit, maar is nog leuker om aan het begin te lezen!)

Diverse auteurs, Groep 8 Rocks!, Van Holkema & Warendorf, 2023, 128 blz., 9789000387632

Inhoud:

Tosca Menten, De beuk erin

Evelien Feltzer, Kasteelkamp

Sanne Rooseboom, Slimme Bas

Sander Meij, De geheime missie van Ingeborg Wormgat

Marc ter Horst, Groep 8 afgeschaft

Joke Reijnders, Hebbes!

Thomas Olsthoorn, Een bijzondere avond

Janneke Schotveld, Meester Moessa

Esther Walraven, Groep 8 redt De Toekomst

Fedor de Beer, De geest van het eindfeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *