Mensen die de wereld mooier maakten
Een mooi uitgegeven boek met leeslint dat op een leestafel blijft liggen en waarin regelmatig een verhaal of een gedeelte wordt gelezen, zodanig dat het nog geen plaats had in de rij besprekingen.
Janny van der Molen schreef in 2009 voor het eerst over mensen die zich enorm inzetten om een manier te vinden om de wereld te veranderen. Later werden hieraan toegevoegd verhalen over bijzondere vrouwen, waaronder Maria Montessori, Nkosi Johnson en Malala Yousafzai. Aan deze derde uitgave uit 2022 is het verhaal over Greta Thunberg toegevoegd.
Els van Egeraat verzorgde ook nu de illustraties, alle nieuw en in heldere kleuren. Kijk ook eens naar de miniaturen in de kantlijn en de algehele vormgeving. Ieder held heeft een andere kleur gekregen, dat zie je goed als je naar de zijkant van het boek kijkt. Op het ook geheel vernieuwde omslag zie je de ‘helden’ in portretlijsten zoals je ze in een museum kunt tegenkomen. Alleen deze helden zie je niet hangen in de eregalerij van bijv. het Rijksmuseum. Wat zijn dan de criteria waardoor Van der Molen voor hen heeft gekozen om op te nemen in dit overzicht?
Alle helden in de verhalen hebben echt bestaan en hebben of zetten zich in voor een beter leven voor iedereen, om rechtvaardigheid of opkomen voor anderen. Sommigen hebben zelfs elkaar bewonderd vertelt de auteur in het voorwoord. Alle helden hebben een eigen hoofdstuk van ong. 30 á 40 bladzijden met eerst een informatief gedeelte over de betreffende persoon en daarna een verhaal dat betrekking heeft op het onderwerp waardoor hij of zij bekend is geworden.
In de inhoudsopgave staat bij alle dertien namen een korte omschrijving. Bij Greta Thunberg staat Het meisje dat anders kijkt en in het hoofdstuk: Omdat ze durft te demonstreren ondanks Asperger, voor het klimaat. Wie herinnert zich niet dat zij toespraken hield voor belangrijke politici?
Een inspirerend boek vol informatieve verhalen over mensen die zich hebben onderscheiden door o.a. betrokkenheid, inzet en opvattingen waardoor de wereld er een beetje anders uit ging zien of tot nadenken stemde. Een boek dat thuis maar vooral op scholen niet mag ontbreken: een verrijking voor de schoolbibliotheek. Verhalen over geschiedenis en maatschappij samenlezen en bespreken geeft een positieve en waardevolle bijdrage aan algemene ontwikkeling èn leesvaardigheid.
Vanaf ongeveer 10 jaar maar samen- of voorlezen natuurlijk eerder. Kijk ook graag naar andere aan te raden titels, zie hieronder.
Janny van der Molen, Helden!, illustrator Els van Egeraat, Ploegsma, 2022, 432 blz., 9789021683539
Namen in volgorde van de inhoud: Mahatma Gandhi, Aletta Jacobs, Nelson Mandela, Charles Dickens, Nkosi Johnson, Michail Gorbatsjov, Anne Frank, Martin Luther King en Barack Obama, Maria Montessori, Florence Nightingale, Malala Yousafzai, Greta Thunberg.
Andere aanraders:
Over engelen, goden en helden, verhalen uit de grote wereldreligies
Vergeet mij niet, Anne Franks vrienden en vriendinnen Janny van der Molen – Vergeet mij niet
Buiten is het oorlog, Anne Frank en haar wereld
Grote gedachten, verhalen over filosofie
Grote gevoelens, verhalen over psychologie
Altijd feest!, samen de feesten van het jaar vieren (met Hans Kuyper)
Heldinnen; Het licht schijnt overal, verhalen over kerstmis
Geniaal!, slimme mensen die de wereld beter maakten
Over vroeger en nu, verhalen bij de canon (met Martine Letterie)
Eén gedachte over “Janny van der Molen – Helden!”