13 maart 2024

Janneke Schotveld – Superjuffie dl. 9 – in Australië

‘Ik bén ook een mens, geeft Superjuffie een beetje onwillig toe. ‘Maak dat de wombat wijs,’ smaalt de kangoeroe. ‘Mensen kunnen niet vliegen!’

Een nieuwe Superjuffie. Oude bekenden: Josje, de bende kinderen, Hakim, meneer Snor en een kudde dieren. Een nieuw avontuur. Deel 9. Het zoveelste?

En wat is juist dit een heerlijk verhaal waarin de ingrediënten: spanning, avontuur, cultuur, leuke personages, maatschappelijk onderwerp en humor volop aanwezig zijn. Daarbij zijn de hoofdstukken omgeven door weetjes m.b.t. Australië, het werelddeel waarheen Josje en Hakim op huwelijksreis gaan.
Voordat ze vertrekken krijgen ze van het viertal Mimoen, Bo, Toby en Mila een zelfgemaakt informatief boekje. Op een erg leuke manier is dit verwerkt en leer je zomaar over de tunnelwebspin, de suikereekhoorn, de Australische dollar, natuurbranden of een stukje evolutietheorie.

Josje en Hakim gaan vakantie houden nadat ze een week vrijwilligerswerk verrichten in de koalaopvang van Abbey. Door de bosbranden hebben vele koala’s brandwonden. Er is één zalf die uitstekend helpt: de dure wonderzalf. Het voortbestaan van de opvang wordt bedreigd. Door het videobellen met het viertal komt Josje te weten waar deze zalf wordt gemaakt. Kan de opvang openblijven?

Hakim hoopt stiekem dat haar gave om dieren te horen praten niet werkt in het verre grote Australië. Josje zal Superjuffie niet zijn als ze geen krijtjes bij zich heeft. Vele wilde dieren maken kennis met een vliegende behulpzame en een tikkeltje supernieuwsgierige Superjuffie. Avonturen, echt superspannend is het als er een labrador verschijnt. Een geweer. Gaan ze nog op vakantie? En meneer Snor, wat denkt hij ervan? Hoe hebben de kangoeroes de koala’s kunnen helpen?

In de heerlijk vlotte schrijfstijl van Janneke Schotveld, waarin realiteit en fantasie met humor is vermengd, heeft de (voor)lezer met dit Australische avontuur een geweldige aanrader. De altijd zo passende illustraties van Annet Schaap, bijv. het splinter-trekken-kasuaris, laten je spontaan in de lach schieten als ook de woordgrapjes in de tekst. Pak het op, lees het voor! Wedden dat je stiekem zelf verder leest?

Voorlezen vanaf 7 jaar. Zelflezen ong. 8 jaar e.o.

Janneke Schotveld, Superjuffie in Australië, illustrator Annet Schaap, Van Holkema en Warendorf, 2021, 160 blz., 9789000373659

2 gedachten over “Janneke Schotveld – Superjuffie dl. 9 – in Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *