28 maart 2024

Elias & Agnes Våhlund – Handboek voor Superhelden dl. 3 Alleen

In dit derde deel van het ‘handboek voor superhelden’ heeft Lisa als superheld veel goede daden verricht. Ook nu wordt het gevonden handboek uit deel 1 gebruikt, maar wordt ze niet meer gepest waarover in deel 2 is te lezen.

Lisa woont nog steeds bij haar oma, Max is er weer en ze werkt in dit deel verder aan haar zelfvertrouwen. Met masker vindt iedereen haar aardig en is ze vol zelfvertrouwen, maar vinden de mensen dat ook als ze het rode masker niet draagt? Ze is alleen als ze haar masker afdoet. Hoe maakt ze vrienden? Moet ze altijd de superheld zijn? Lisa ontdekt dat door zelf aardig te zijn voor iedereen je een grote stap op de goede weg zet.

Intussen probeert ze ook de oefening ‘poef-weg’ uit het handboek onder de knie te krijgen. Een oefening die ze heel hard nodig zal blijken te hebben.

Het is ook een spannend deel. Lisa met rood masker straalt als superheld ontzag uit. Ze helpt de politie en is inmiddels de beschermster van de stad geworden. Alle boeven zijn bang voor haar, behalve één. En dan is er een tentoonstelling met een muntenverzameling waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel. Het wordt spannend. Die ene leider van de wolven is iets van plan. Hij is totaal niet bang voor haar.

Het is aan te raden voordat je ‘Alleen’ gaat lezen om eerst deel 1 en 2 te lezen, ze sluiten naadloos op elkaar aan in tekst en beeld. In deel 3 ga je als lezer Lisa steeds aardiger vinden. Je leeft met haar en de inwoners van de stad Rozenheuvel mee met een onverwachte wending aan het eind.

Ook deze superhelden leest door de prima vertaling en de duidelijke tekstblokken goed en heeft de bekende soms bijna enge illustraties die wel passend zijn bij het verhaal. De schutbladen zijn mooi en achterin staan zelfs aantekeningen van Lisa over de poef-weg of rook-teleportatie, de bijzondere vaardigheid die alleen door de superheld met het rode masker uitgevoerd kan worden. Of toch niet? Binnenkort uitzien naar deel 4!

Elias Våhlund, Handboek voor Superhelden Alleen, illustrator Agens Våhlund, vertaler Femke Muller, Hoogland en Van Klaveren, 2019, 97 blz., 9789089673015

Eén gedachte over “Elias & Agnes Våhlund – Handboek voor Superhelden dl. 3 Alleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *