10 maart 2024

Linda Dielemans – Brons

Brons – over glimmende schatten in mistige moerassen

Een prachtig boek over brons: het allereerste metaal dat door mensen is ontdekt en werd gebruikt.
Een speciaal materiaal dat dus een boek verdient, zo moet Linda Dielemans gedacht hebben. Als archeologe deed ze veel bodemvondsten en ontdekte ze meer over de bronstijd. Dat is bijzonder, want tijdens deze prehistorische tijd schreef de mens nog lang niet. Zo is niet bekend waarom toen veel bronzen voorwerpen in moerassen en rivieren achtergelaten werden. Dit grote mysterie probeert Dielemans te ontrafelen, met behulp van de kennis van een van de grootste experts in Europa.

In dit boek dat geschikt is voor de goede en geïnteresseerde lezer vanaf 10 jaar, laat de schrijfster je in een soepele schrijfstijl eerst nadenken over metaal en uitvindingen. Vervolgens word je in ieder thematisch hoofdstuk meegenomen in de, waarschijnlijke, gedachtegang van een bronstijdbewoner. Waar kun je brons voor gebruiken, hoe maak je het, wie zouden bronzen sieraden kunnen dragen en waarom? Wat dit verhaal mede aantrekkelijk maakt voor de jonge 21e-eeuwse lezer, is dat regelmatig de link wordt gelegd met het heden: wat zou je doen met een dierbaar sieraad dat je niet wilt dragen.

Elk hoofdstuk behandelt een bronzen voorwerp en de bijbehorende historie. Zo kom je ook veel te weten over het leven van toen en over bijzondere vondsten. Wist je dat van één soort zwaard zes exemplaren verspreid over heel West-Europa zijn teruggevonden? En in welke grondlagen je vuursteen, erts of tin vindt? Elk hoofdstuk wordt ter afwisseling van het archeologische en historische deel afgesloten met een verhaal, verteld vanuit het perspectief van de beschreven bronzen voorwerpen. Zo komen bijvoorbeeld het zwaard, radnaald en bijl tot leven, als echte personen.

Sanne te Loo verzorgde de zeer (kleur)rijke illustrering van Brons. De afbeeldingen sluiten bijzonder goed aan bij de verhalen, er is goed over nagedacht. Elk hoofdstuk heeft daarnaast een eigen kleur en rotsgravures, waarover achterin uitleg wordt gegeven. De uitgever heeft veel positieve energie gestoken in het kaft-tot-kaftwerk. Een lezing van zowel illustrator als auteur over de totstandkoming zal zeer interessant zijn.

Dit informatieve boek, zeer compleet, bevat ook nog een woordenlijst en een kaart met Europese vindplaatsen. Samenvattend: Brons is een lust voor het oog en biedt veel lees- en onderzoeksplezier!

Linda Dielemans, Brons, Illustrator Sanne te Loo, Fontaine, 192 blz., 9789059568945. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *