28 maart 2025

Guido van Genechten – Waar is Scout?

Een prentenboek van Genechten betekent verrast worden door kleurstelling en vanzelf ook het ontdekken van een onderliggende gedachte. Of de lezer ziet een eigen toepasbaar thema en geniet van een fijn prentenboek met duidelijke tekst.

‘Ze eten allemaal samen. / Ze eten allemaal hetzelfde. / Ze eten allemaal evenveel.

Een kudde schapen die zich hetzelfde gedraagt roept vrij snel de uitdrukking op ‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer’. Schapen zijn dan ook kuddedieren staat er terecht op het eerste blad. Maar zijn ze het wel allemaal in dit verhaal?

Nee, je ziet al een verdwaald schaapje op de titel zitten en dezelfde bungelt eraan op het titelblad. Dit schaap, Scout, heeft natuurlijk niet voor niets deze naam gekregen. Want waar hangt Scout allemaal uit? Welke grenzen en nieuwe ontdekkingen is Scout aan het verkennen?
Je ziet Scout overal het kopje bovenuit steken, staat omgekeerd, houdt de ogen open terwijl de kudde ligt te pitten of als de meute ligt te herkauwen moet Scoutje nodig de pluisjes van een paardenbloem wegblazen. Het is een eigengereid schaap of beter: Scout verkent de eigen weg. Scout heeft andere ideeën, Scout is anders dan de massa en dus niet hetzelfde.

Daarnaast lees en leer je ook allerlei over het gedrag en de leefomgeving van schapen. Hoe lang ze grazen, hoe ze herkauwen, hoe het geluid heet dat ze maken en hoe lang de verwerkingstijd van al het gegeten gras is. Het schaapjes tellen komt ook voorbij gedroomd en zelfs hoe ze wakker worden. Maar wie staat er niet zoals de anderen de billetjes op te warmen in de zon? Exact, Scout die aan het verkennen is hoe de zon op de snuit voelt. Als de schapen tegelijk gaan rennen (kriebels krijgen) en nieuwsgierig door de trillingen een langsrijdende trein bekijken heeft Scout een ander plan. Hij gaat het totaal anders aanpakken! Niets ervan, niet iedere dag allemaal schaapachtig hetzelfde doen om dezelfde tijd. Op verkenning uit!

De genoemde kleurstelling heeft ook in ‘Waar is Scout?’ een functie. Naast dat het een kleurrijk geheel is, geeft de kleurkeuze in combinatie met de tekst het dagdeel aan waarin de scène zich afspeelt. Zo kun je van een heldere middagblauwe lucht naar een vlammend ochtendrood gaan of nachtelijk blauw met gras in ‘schaduwkleuren’. Zelfs de schutbladen doen hierin mee, als in begin en eind van het verhaal en dag.
Details zijn naast de schapen beperkt tot een minimum waardoor er rust in het geheel is, en jonge kinderen kunnen focussen op de grappige schapen, maar ook nu ontbreken bloemen niet. De narcis staat er waarschijnlijk niet voor niets afgebeeld. Aan de ene kant een symbool van een nieuw begin (voorjaar én Scout) en aan de andere kant blijven deze bloemen (misschien juist als symbool) staan, want een schaap zal ze niet eten.

Een vrolijk boek met mogelijkheden en een nadenker. Een duidelijk thema over anders zijn en je eigen weg kiezen. Door het kuddegedrag goed door te trekken naar de maatschappij. Daarnaast is het erg leuk te gebruiken bij het onderwerp voorjaar en voor een jonger kind is het alleen al een fijn kijk-, tel- en zoekboek. De uitdaging zit in, naast het thema, in het benoemen op iedere dubbele spread van wat Scout anders doet dan de rest. De kudde die zich in alles hetzelfde gedraagt, bijna allemaal!

Voor diverse leeftijden te gebruiken op steeds een andere manier, verken zoals Scout!

Guido van Genechten, Waar is Scout, Clavis, 2024, 32 blz., 9789044856637

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *