9 september 2024

Harm de Jonge – Dekseldrager van Heteketel

Nadat de aardbevingen waren begonnen en het gas uit de grond kwam gespoten, vluchtten de mensen weg van het eiland Orniskoog. Een groep vreemde vogels is achtergebleven op het eiland dat nu Beefeiland heet. Vreemde vogels, want ze spreken als mensen en lijken uiterlijkheden met elkaar te hebben geruild.
Diep van binnen bleef je altijd de vogel die je het meest was: elke suizer leek toch allereerst op zijn moeder en dan kwam er een malligheidje van een vreemde vader bij.’ De mus pronkt nu met pauwenveren en het roodborstje heeft iets met geel.
Twee mensen bleven wel op het eiland. Zij helpen de vogels te overleven en een schip vaarklaar te maken naar het eiland Heteketel, waar je als ketelschim bewaard wordt. Iedereen is behulpzaam, maakt gebruik van elkaars kwaliteiten en draagt zo zijn steentje bij aan de samenleving.

Het bijzondere verhaal houdt het midden tussen parabel en fabel. Een fabel vanwege de antropomorfe dieren, een parabel omdat er vele gelijkenissen zijn met de hedendaagse leefsituatie, -klimaat en maatschappij. Het lijkt een waarschuwing voor ons, de mens, om tijdig een oplossing te verzinnen voor het klimaatprobleem. Een kanttekening wordt geplaatst bij uiterlijkheden. Het eten van iets dat heeft geleefd is zelfs taboe op Heteketel.

Harm de Jonge heeft een fantastische wereld gecreëerd met vermenging van vogel-/diersoorten en een uitgestorven vogel. Toch is het niet geheel verzonnen: de Moho heeft echt bestaan, er zijn daadwerkelijk tussenvormen van twee verschillende dieren en in de Oudgriekse verhalen kende men al centaurs en harpijen. Ook het gebruik van spiegels die warmte weerkaatsen is voor verschillende bergdorpen een bestaande situatie.

Het verhaal met filosofische inslag en verrassende wendingen, bevat heerlijke humor, fantasiewoorden zoals Zuidklots en mooie zinnen: ‘Als het te warm is, smelten de woorden in je kop’.
Een (voorlees)boek met geweldige dialogen en diverse thema’s. De lezer kan herkenning ervaren uit andere verhalen: het konijn met een horloge, de tv-serie Oebele of De Kleine Kapitein.

Veel lof voor de vormgeving waarin aan alles is gedacht. De bijzondere illustraties van Herma Starreveld verlevendigen het verhaal en geven kleur aan deze bijzondere dierenmensenwereld.
Dit mooie, fantasievolle verhaal met een duidelijke serieuze toon bevat ook dusdanige elementen dat je het boek met een glimlach dichtslaat. Harm de Jonge heeft een prachtboek geschreven. Aanrader.

Harm de Jonge, De dekseldrager van Heteketel, illustrator Herma Starreveld, Hoogland & Van Klaveren, 2019, 96 blz., 9789089672926

2 gedachten over “Harm de Jonge – Dekseldrager van Heteketel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *