De pas afgestudeerde historicus Laura wil niets liever dan een baan vinden binnen haar vakgebied. Wat doe je dan als je stiefvader als verrassing een baan voor je geregeld heeft, totaal níet binnen jouw vakgebied? Toch maar aannemen. Ze komt terecht bij Tomboy TV, een productiemaatschappij voor talentenjachten. Ze steekt haar mening over deze wereld en BN’ers die ze niet kent, niet onder stoelen of banken en dat laat ze Tom, de eigenaar, ook weten. Gelukkig krijgt ze van hem een andere klus: dozen privéarchief uitzoeken. Dan leer je je baas, en ondertussen het bedrijf, toch beter kennen dan je wil.. Misschien dat Tom zo stom niet is?
Ondertussen komt Laura geregeld bij haar dementerende oma in het verzorgingshuis. Wanneer oma een mannennaam uit het verleden laat vallen, gaat Laura op onderzoek uit in de geschiedenis van familie en Landgoed Rosaville.
Het eerste dat opvalt is de vlotte schrijfstijl van Quint. Je voelt je snel onderdeel van verhaal en wilt meer weten over de verschillende personages en wat er individueel in hun leven gaande is. Iets anders dat snel opvalt is Laura’s karakter: ze is niet op haar mond gevallen en leeft zich regelmatig minder in in anderen. Haar ‘oogkleppen’ staan net iets anders afgesteld. Dat herkende ik totaal niet bij mezelf en daarom was Laura voor mij af en toe minder leuk. Ach, in het echt vind ik ook niet iedereen leuk. Fijn om te zien is dat ze hierin wel groeit en luistert naar haar (stief)zus Hannah en beste vriendin Emina. Andere personages, zoals haar biologische- en stiefouders komen minder naar voren terwijl een deel hiervan echt onderdeel zijn van het verhaal. Voor mij werden ze soms meer voorbijgangers dan onderdeel van het verhaal. De manier waarop ze haar biologische ouders aanspreekt, met de voornaam, maakt de relatie afstandelijker en dus verder weg. Iets wat wel goed naar voren kwam is de positieve uitkomst van het samengestelde gezin.
Nu ik de recensie schrijf, merk ik dat er veel gebeurde in het boek en waar ga je dan verder? Ergens voelde dat af en toe te veel (en snel op het einde), aan de andere kant gebeuren er soms ook tien dingen tegelijk, en soms ook snel, in het leven. Met oma gaat het niet goed, ondertussen komen emoties boven bij Laura na ontdekkingen in de familiegeschiedenis, legt ze linken met haar eigen leven en blijkt leuke Tom (dé Mr. Darcy in dit verhaal) ook nog met een plotwending te komen. Dat leidt uiteraard weer tot meer emoties. Waar ze vaak met weinig emotie een situatie in lijkt te stappen, lijkt Laura zich voor het eerst wel te leiden door emoties. Dat voelde rigoreus, maar gelukkig draait ze weer bij. Het is tenslotte feelgood hè. Feelgood met verschillende onderwerpen die ook in het echte leven de revue passeren.
Te weinig heb ik gezegd over Landgoed Rosaville zelf, maar het lijkt mij een goed idee om zelf het boek in te stappen en te beleven hoe de sfeer daar is. Ondanks dat Laura niet mijn favoriete personage was, heb ik door Tom en Laura, de fijne schrijfstijl en leuke setting zin gekregen in De Theekoepel. Ook al zijn Tom en Laura dan erg lang met vakantie 😉
Karin Quint, Het koetshuis, Luitingh-Sijthoff, 2022, 373 blz., 9789024592524