12 maart 2024

Marc ter Horst & Tom Schoonooghe – Het eigenwijze huisdierenboek

Een boek met de namen Ter Horst en Schoonooghe op het frisse kleurrijke omslag kun je niet anders dan oppakken. Zelfs als het een zoveelste dierenboek lijkt. Het is meer dan dat. Het is een fantastisch leuk en interessant eigenwijs huisdierenboek.

De indeling suggereert nog enige herkenbaarheid in soorten dieren de je tegen kunt komen. Harige dieren, vliegende dieren, huis-dieren, huisdieren die iedereen heeft. Tot je gaat bladeren en vooral lezen in dit aantrekkelijk vormgegeven boek. Het hoofdstuk ‘kale huisdieren’ vertelt over het ontstaan van de goudvis als huisdier en een Pokémonachtig roze figuurtje, de axolotl, die beide in een aquarium kunnen leven. De laatste is wel erg bijzonder, als dit diertje nl. een stukje poot of brein verliest groeit het vanzelf weer aan.

‘Huisdieren die iedereen heeft’ zijn natuurlijk niet de huis-tuin-en-keuken-kat. Ze komen wel aan bod in ‘Harige huisdieren’ en ‘Geen haar beter’ maar om andere redenen. De dieren die iedereen in huis heeft laten zich raden: de zilvervisjes, spinnetjes, de prehistorisch ogende pissebedden of ook matrasmijten. Er wordt op zo’n wijze over verteld dat het leerzaam is en door ook geweldige bijpassende tekeningen het gewoonweg leuk is om over te lezen.

Voor iedereen is iets interessants te lezen. Bij de beroemde dieren kom je een mooi verhaal tegen over een beer, uit een boek van Dumon Tak, Soldaat Wojtek. Laika kennen velen door een Kinderboekenweekgeschenk waardoor de link naar dierproeven wordt gelegd. Dieren worden vaker ingezet voor de veiligheid, dan wel als hulp voor mensen. De kanarie, de hulphond en mijnenopruimers zijn hiervan voorbeelden. Waar de ene een ‘hondenbaan’ was, is de andere erg mooi werk. Ook voor verboden en meer toekomsthuisdieren is ruimte gemaakt. Wist je dat er ook huisdieren als poeder in een zakje te koop zijn?

De illustraties zijn van heerlijk grappig tot erg mooi. Bij het verhuisdier voel je de ‘krabbetjes’ aan je voeten in het zeewater, zo beeldend zijn de tekeningetjes. De papegaaien kun je inlijsten, Wojtek is absoluut prachtig, de mummiekat laat je lachen en in het geweldige huis vol muizen lezen ze boeken. Zo divers van opzet en kleur dat je blijft kijken en bladeren.
De informatieve teksten zijn vlot en aansprekend geschreven, ook voor de minder vaardige lezers aantrekkelijk en behapbaar. Het lijkt alsof de enthousiaste verteller tegenover je zit. Naast de vele wetenswaardigheden worden eigen ervaringen gedeeld, laat het je nadenken over milieu, krijg je herkomst mee en de betekenis van huis soms letterlijk of figuurlijk kan zijn van haar, hem en ook hen. Tevens laat dit boek je beseffen dat een goede voorbereiding belangrijk is voordat je overgaat tot een keuze voor een huisdier.

Deze samenwerking smaakt naar meer. Zo laat je kinderen met plezier lezen.
Zondermeer een aanrader voor jonger tot ouder over vijftig eigenwijze huisdieren.

Marc ter Horst, Het eigenwijze huisdierenboek, illustrator Tom Schoonhooghe, Lannoo, 2022, 109 blz., 9789401476898 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *