9 maart 2024

Margery Williams – Het fluwelen konijn

Hij dacht aan het kale paard, zo wijs en vriendelijk, en aan alles wat hij had verteld. Maar wat had je aan al die liefde en Echt worden als het allemaal zo eindigde? Een traan, een echte traan, rolde langs zijn kale fluwelen neusje en viel op de grond.’

Een passage uit een klassiek verhaal dat reeds 97 jaar geleden door Margary Williams is geschreven. Bijna een eeuw geleden en nog steeds mooi. Deze gemoderniseerde versie uit 2016 met doorlopende illustraties van Sarah Massini voelt warm aan. Ze hebben zachte kleurtinten en sluiten exact aan bij de op momenten poëtische of filosofische tekst. De fijn lezende tekst in deze uitgave is in het Nederlands vertaald door Anita van Binsbergen.

Het fluwelen konijn is een speciaal kerstverhaal. Dit mooie zachte knuffelkonijn met enige vlekjes, roodfluwelen vestje en lange snorharen zit als kerstcadeau in een sok voor de jongen in dit huis. Eerst speelde de jongen met het konijn, maar al snel ligt het vergeten in een hoek. Het andere speelgoed in de kinderkamer praat met elkaar, maar niet met hem omdat ze zich allemaal beter voelen. Ze voelen zich ‘Echt’. Het fluwelen konijn is verlegen en praat alleen met het houten kale paard. Hij is ‘Echt’. Dit paard legt uit wat dit is en hoe je dat wordt. Het betekent dat iemand van je houdt en echt worden doet soms pijn. Ook verandert je uiterlijk na verloop van tijd en dit merkt het konijn later aan zijn valer worden fluweel, het vervagen van zijn roze neusje en de verdwijnende snorharen.

Als een andere knuffel kwijt is, mag het konijn toch bij de jongen in bed slapen. Ze worden beste vrienden en maken vele avonturen mee zowel binnen als buiten totdat de jongen ziek wordt. Als hij weer beter is, moet al het speelgoed worden verbrand, ook het konijn. Hij wil nog steeds ‘Echt’ worden, maar gaat dit nu nog wel lukken? Krijgt hij ooit achterpoten? Zal hij de jongen ooit terugzien nu die naar zee moet om te herstellen?

Een ontroerend verhaal voor een breed publiek met een mooie boodschap en verschillende emoties. Een prachtige uitvoering inclusief leeslint, linnen rug en opvallend omslag is een blijvend cadeau om te geven en te krijgen. De sfeervolle illustraties, een prettig lettertype en een vleugje magie dragen mede bij aan een fijne leesbeleving waarin zelfs een elfje als een bloem uit een gouden kelkje niet ontbreekt.

Het sprookjesachtige, klassieke verhaal mag een plaats krijgen op de leestafel bij de kerstboom. Een jaarlijkse voorleestraditie kan ontstaan! Vanaf ongeveer vijf jaar en véél ouder.

Margery Williams, Het fluwelen konijn, illustrator Sarah Massini, vertaler Anita van Binsbergen, Gottmer, 2019, 64 blz., 9789025771713

Eén gedachte over “Margery Williams – Het fluwelen konijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *