5 maart 2024

Niels Posthumus – Alle problemen begonnen met Van Riebeeck

“Wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika”; dat blijkt nog best veel te zijn volgens het boek.

De titel Alle problemen begonnen met Van Riebeeck is afgeleid van een uitspraak van Jacob Zuma, voormalig president van Zuid-Afrika. Jan van Riebeeck stichtte in 1652 in naam van de VOC de eerste permanente Europese handelspost in de Kaap. De nederzetting zou uitgroeien tot de Kaapkolonie, wat uiteindelijk de basis werd voor de Republiek Zuid-Afrika.
Niels Posthumus woonde als correspondent jarenlang in Zuid-Afrika en sprak er veel met de bevolking. Hij kwam erachter hoezeer de Zuid-Afrikaanse geschiedenis verweven is met de Nederlandse, zelfs tot op persoonlijk niveau.
In de verschillende hoofdstukken beschrijft hij een etappe in zijn reis door het veelkleurige land.
Naast het grote geschiedenisverhaal lees je allerlei kleinere feiten, bijvoorbeeld over het mijnstadje Kimberley dat als een van de eerste plaatsen ter wereld elektriciteit had.

Dat het boek interessant is, moge duidelijk zijn. Verder zijn er kaarten voorin toegevoegd, erg handig, en een “bevolkingsgroeptijdlijn”. Posthumus beschrijft in een nawoord uitgebreid waarom en welke termen hij hanteert. Voor verder lezen kun je terecht in het notenapparaat.
Door ‘Riebeeck’ heb ik zeker al meer over het land geleerd, maar het leent zich eveneens erg goed om als naslagwerk regelmatig terug te pakken.

Lees ook mijn interview met de auteur.

Niels Posthumus, Alle problemen begonnen met Van Riebeeck, Podium, 2021, 350 blz., 9789463811149. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *