4 maart 2024

Paul Biegel – De kleine kapitein

Er zijn verhalen die onverwoestbaar zijn. Ooit zal ik deze uit de schoolbibliotheek hebben gelezen. Want zodra voorlezen aan eigen kinderen kon en de leeftijd enigszins passend was werd de kapitein met groot enthousiasme opgepakt. Daar moesten ze mee kennismaken.

De kleine kapitein met bange Toontje, dikke Druif en Marinka, op weg met de Nooitlek naar het eiland Groot en Groei. In oktober schreef ik dat ik deze ging herlezen en er meer over zou schrijven. Het herlezen is gedaan. Genoten van alle personages, avonturen, versjes en vooral ook van de prachtige illustraties in zwartwit èn kleur van Carl Hollander.
Waar dit boek over verhaalt, ga ik toch niet schrijven want wat ik toen ook schreef: ‘Wie Bange Toontje, Dikke Druif, Kromme Arie of Dappere Marinka niet kent, mist geweldige verhalen.’ en zo is het!

Terug naar de schoolbibliotheek van toen: iedere dag kreeg ik boeken mee naar huis. Behalve op donderdag, dan mocht er op vrijdag een extra stapel voor het weekend mee. Er was geen openbare bibliotheek. Een meester die goud waard was. Het voorlezen op vrijdagmiddag: ik zie hem nog staan, hij vol vuur, muisstil de rest, Lindgren, Dragt, Biegel en meer.

Een andere herinnering aan Biegel: in één groep op de school van nu was ook een meester. Men ging kijken wat daar toch aan de hand was. Hij was niet boos, hij declameerde De kleine kapitein nogal levendig! Later een net afgestudeerde juf die Biegel niet kende(!), kreeg deze in handen geduwd. Zij later: wat een woordenschat en rijke taal. Helaas werd haar deze nooit voorgelezen, op de pabo niet aangereikt en was een filmpje sneller. Het belang van voorlezen werd gemist. Wel kwamen er kinderen de boeken halen: doel bereikt, De kleine kapitein voer verder.

Thuis lazen we drie keer drie delen voor. Begonnen met afgeschreven biebexemplaren. Later andere en nu deze prachtige recente heruitgave met leeslint waarin alle delen zijn opgenomen: De kleine kapitein / De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs / De Kleine kapitein en de schat van Schrik en Vreze.

Een favoriet voorleesboek voor onvergetelijke momenten. Neem het mee uit de boekhandel of de bieb, geef het cadeau!
En weet wat Groot en Groei en de Nooitlek zijn.
Vaar mee en ontdek de avonturen in deze ultieme Biegel-klassieker. Al meer dan 50 jaar!

Paul Biegel, De kleine kapitein, illustrator Carl Hollander, Gottmer, 2020, 384 blz., 9789025773731

Eén gedachte over “Paul Biegel – De kleine kapitein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *