11 maart 2024

Tom De Cock – Lily

De Nieuwe Unie, ongeveer 130 jaar in de toekomst vanaf nu. Alle mensen op de wereld wonen in werelden en koepels, weggestopt achter kilometerhoge muren, want de zeespiegel is 80 meter gestegen. Het klimaat is naar de knoppen; om de haverklap breken besmettelijke ziektes uit. Voor de 14-jarige Lily is dat allemaal geen issue, ze is opgegroeid met het feit dat ze in haar villa woont, ze alles online doet en praktisch zelden buiten komt. Want dan moet je gedesinfecteerd en al een Re:breather op en een zonneponcho om.
Zelfs haar bff van school heeft ze nog nooit in het echt gezien. O ja, Lily heeft een vlogkanaal waarop ze dagelijks live gaat om haar nieuw gecreëerde kapsel te showen en waarop ze bijna 200 miljoen volgers heeft – panmyrmidon. Als ze dat bereikt, volgt iedereen die online leeft haar. Alles zal daarvoor moeten wijken.

Een van de betere young adult-verhalen die ik de afgelopen jaren las. LILY is vooral een nieuwe stem binnen dit genre, want ondanks dat ik in het begin een paar keer een Hongerspelen-gevoel kreeg of moest denken aan Matched van Ally Condie, heeft dit boek een heel ander thema. Je kunt het beter een klimaatroman noemen. Ook is het verhaal wezenlijk anders dan de Hongerspelen omdat de inwoners van de Nieuwe Unie niet zozeer door bewakers met wapens onderdrukt worden, maar ze zelf zijn gestopt met kritisch denken. Dat vind ik een sterke boodschap. Maar ook: het is niet te laat om iets voor het klimaat te doen, maar dan moeten regeringen wel voorbij hun eigen belangen willen kijken.
Uiteraard zit er nog meer in dit boek, het is niet voor niets bijna 400 pagina’s, maar dat mag je zelf gaan lezen.
Lily is beton!

Tom De Cock, LILY, Pelckmans, 2021, 396 blz., 9789463832717.

Eén gedachte over “Tom De Cock – Lily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *