9 maart 2024

Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda – Wolvenhart en andere waargebeurde verhalen

Voorlezen kan altijd. In de wintermaanden is het net nog iets fijner. Een tip hiervoor is deze bundel met veertien bijzondere verhalen over veertien bijzondere dieren. Dieren die allemaal op een of andere wijze zelf geen keuze hadden in waar ze leefden of wat ze moesten doen. Wel hebben ze stuk voor stuk een indruk achtergelaten. Over een paar dieren kun je iets weten doordat je bijv. meer over Rembrandt weet (de olifant) of in La Rochelle bent geweest ( de giraffe), maar de meeste verhalen zullen compleet nieuw zijn m.n. voor de jongere lezer.

Het zijn niet allemaal verhalen uit de geschiedenis. ‘De jacht op Joke18’ vertelt over het transport naar het slachthuis. Zij ontsnapte, hield zich schuil en werd er door voor- en tegenstanders zelfs ruzie gemaakt op sociale media waardoor Joke samen met koe Hermien nog steeds in koeienrusthuis verblijft.
Dat een kat in dienst nemen op een Engels station niet vreemd is, lees je in het verhaal over Felix. De kat zelf vertelt je over de stationsbelevenissen die gedurende enkele jaren op station Huddersfield verblijft. Het grappige is dat je hem nog steeds via Facebook en Instagram kunt volgen!

Ieder dier is anders. Marieke Nelissen heeft elk dier dan ook in een andere stijl getekend, passend bij de verhalen zelf en waardoor ze tot leven komen. Zo is bij elk verhaal verschillend kleur- en lijngebruik te zien. De illustratie van de stationskat blijkt ook nog eens goed te lijken op de foto wanneer je hem opzoekt op sociale media. De schitterende paginagrote en detail-illustraties vertellen een tot de verbeelding sprekend verhaal op zich terwijl ze ook exact aansluiten bij de tekst. Het prachtige doorlopende omslag mag niet onvermeld blijven.

Aan het begin van een verhaal worden plaats en tijdsaanduiding benoemd. Een tip als voorlezer is om deze in te leiden, want voor de jongere lezer zal minder snel duidelijk zijn waar het dier geografisch te lokaliseren en in de tijd te plaatsen is. Voor de zelflezer zou dit aan de inhoudsopgave kunnen worden toegevoegd. Eén of meerdere verhalen uit dit boek kunnen een goede aanleiding zijn voor een werkstukonderwerp. Achterin staat namelijk per verhaal een flinke bronnenlijst. Wie het gehele boek heeft doorgenomen zal ontdekken dat de verhalen chronologisch zijn verteld en je door verschillende werelddelen reist. De auteurs vertellen steeds aan het eind van een hoofdstuk hoe het verder is gegaan met de hoofdpersonages en wat hun grootste inspiratiebronnen waren.
Door de verhalen leer je niet alleen over de dieren zelf, maar ook over onder meer communicatiemiddelen, vervoer en de levenswijze van volkeren. In het Alaska van 1925 werd er door de Inuit alleen met sledehonden gereisd omdat het klimaat daar toen veel kouder was dan nu. Zij waren van levensbelang als er bijvoorbeeld een uitbraak van difterie was en de dichtstbijzijnde medicijnen 1000 kilometer verderop waren.

Een veelzijdig interessant boek in een prettige schrijfstijl, waarvoor de auteurs zichtbaar veel onderzoek hebben gedaan. Ideaal om met kinderen te lezen of voor zelfstandige lezers vanaf ong. 10 jaar die van feitjes houden en daardoor over leefomstandigheden van dieren uit verschillende tijden en landen leren. ‘Wolvenhart’ een boek vol avonturen waardoor je nog meer van dieren gaat houden en ze in hun waarde wilt laten leven. Een mooie aanrader, ook om cadeau te geven.

Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda, Wolvenhart en andere verhalen, illustrator Marieke Nelissen, Ploegsma, 2022, 144 blz., ISBN 9789021683560

Eén gedachte over “Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda – Wolvenhart en andere waargebeurde verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *