13 september 2024

Chris Haughton – Goed zo, mama!

Een bekend sterk beeld op het omslag, je weet dat je een Haughton in handen hebt. Nieuwsgierig sla je dit 7e prentenboek van zijn hand open. De kijker wordt verrast met een sfeervol blauw getint schutblad. Vijf pinguïns op een rij, Kleine Pinguïn kan hen maar net aanpoten om ze in het zicht te houden.

Op het titelblad een overzichtsplaat met een ijsberg, zeehonden, een kolonie pinguïns en enkele die de zee induiken. Voor een peuter en kleuter is dit overzichtelijk en geeft een voorzet op het verhaal dat komt. Op de volgende plaat gebeurt inderdaad wat een jong kind kan laten schrikken: mama gaat er ineens vandoor. Op de vraag aan Papa Pinguïn wat ze gaat doen, komt een antwoord dat Kleine Pinguïn kan begrijpen: eten halen waarna ze samen richting zee waggelen en vanaf de ijsberg kijken of ze haar zien. Natuurlijk wordt er gezwaaid, worden verrichtingen gevolgd en aanmoedigingen geuit: ‘Zwemmen, mama, zwemmen!

Telkens vraagt Kleine Pinguïn papa bevestiging of het goed gaat, of het lukt en of mama toch wel terugkomt. En net als het heel spannend wordt, komen de zwemmers weer in het zicht. Mama ook. Alle ‘vissenvangers’ landen met een grote sprong op de kant. Nu alleen nog de gladde ijsberg op. Zo dichtbij maar toch vraagt het pinguïnkind: ‘En ze komt nu echt snel terug, toch?’. Maar dan moet de grootste hobbel nog komen. Sst! Geen geluid maken. Slapende zeeleeuwen. Wat is de truc?

In dit prentenboek thema’s als verlatingsangst, geruststellen en bevestiging krijgen, voorbeeldfunctie en aanmoedigingen die herkenbaar zijn. Hoe vaak zou een kind ‘Goed zo!’ horen en nu zegt het jonge dier het tegen de ouder.
Met drie bij elkaar passende woorden wordt beweging of geluid aangegeven, bijv. woesj, wiesj, woesj’. Uitroepen als ‘O nee!’ en ‘Plons!’ zijn in groter lettertype neergezet. Interactie volgt vanzelf.
Emoties zijn door kleine wijzigingen in ogen, snavel en houding goed af te lezen naast dat de jonge pinguïns een andere kleur hebben wat de herkenbaarheid vergroot.
Door het gebruik van schaduwen, stippellijnen en het zichtbaar houden van figuren onder de waterspiegel kan een kind zich een voorstelling maken van de gebeurtenissen. Vallen, springen, zwemmen, lopen – er is volop beweging in illustratie en taal: rondom, op en van deze ijsberg op de Zuidpool. Naast de genoemde thema’s is dit boek ook inzetbaar voor natuur & milieu.

In koelere blauwtinten voor landschap waarin diepte door de horizon en enkele warmere kleuren voor de pinguïns worden in prachtige illustraties en duidelijke tekst herkenbare situaties geschetst.
De kleine leefwereld van Kleine Pinguïn is representatief voor de nog beperkte omgeving van het jonge kind. En als de spanning eraf is, iedereen weer samen thuis is, vraag je toch gewoon ‘Mag ik nog een visje?’. Mooie warme aanrader.

Chris Haughton, Goed zo, mama!, vertaler J.H. Gever, Gottmer, 2022, 40 blz., 9789025776404

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *