9 maart 2024

Annie M.G. Schmidt & Noëlle Smit – Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom

Met nog veel bomen in blad, oké enkele vertonen inmiddels kale takken, blijf ik nog even in de boeken met bos en boom. De verkleuring van het eikenblad heeft inmiddels ingezet zoals ook op de omslagillustratie.

Een prentenboek van Noëlle Smit kan ik niet laten liggen, deze geweldige met totaal nieuwe illustraties al helemaal niet. Een klassieker van Annie M.G Schmidt die iedereen zo ongeveer kan meezingen waarin woorden met een glimlach of wat plaagstoten, zeg maar maatschappijkritische noten kunnen zitten.

In dit boek over het gezin met vier kinderen zit enorm veel verwerkt. Ze wonen in Eikenboom nr. 1, dus huisnummers, begrippen als hoog/laag, je klimt, je klautert en je schuilt; woonvorm, bouwen, techniek-> katrol, geen buren, het weer, de seizoenen, buitenspelen met diverse attributen en zonder of met een schrammetje. Op de eerste illustraties zie je ook binnenbezigheden: lezen, sterrenkijken, spelen met blokken (fantasie!) en er is oog voor kunst. Zie de Caldermobile en Matisseposter. Je deelt gezellig een slaapkamer en hebt een stoel voor kleding. Hoe heerlijk slaap je daar onder de dromenvanger!

Over iedere dubbele plaat is veel te vertellen. Wat een vrijheid hebben deze kinderen om alles te ontdekken in de eigen woonomgeving. De vogels vliegen in en uit deze ‘vogelkooi’ en laten hun handtekening achter op de Renault4 met pookje en veel stapelruimte voor bagage. Prachtig hoe de parkieten en andere kleine vogels zijn afgebeeld op het doorlopende omslag.

De vaste factor op de platen is niet alleen de bezongen eikenboom, ook de twee katten zie je overal groter of kleiner terug. Bijna dan, want als het guur is blijven ook zij liever binnen. Je zal dan boodschappendienst hebben, afijn toch een minpuntje aan dit huisje weltevreden met verder alle gemakken waar bezwaarlijk, niet op het gemak, gevaarlijk en vitten uitbreiding van woordenschat en -begrip kunnen zijn.

Bladerend ontdekken en lezen in dit kleurrijke boek vol schitterende illustraties van Noëlle Smit. Gewoon een leuke cadeautip, dáár niet van?

A.M.G. Schmidt, Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom, illustrator Noëlle Smit, Querido, 2023, 32 blz., 9789045129051

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *