‘Mijn vader praatte niet, hij sprak.’
‘Hij was niet in staat het denken stil te zetten.’
Met verhalenverteller Natter een plezierige regendag beleefd. Vele aangestipte zinnen en passages. Van Goethe naar Schubert, Nabokov, Vasalis, Mondriaan, Eliot, Dostojevski, Mozart, Beatles tot aan de Toverberg toe. Intussen bezoek je een paar musea en wordt er een verspringend tijdsbeeld neergezet. Een glimlach bij het opnoemen van de waterstanden maar evenzo een spontane lach bij de regelmatig gevatte dialogen tussen vader de dichter en zoon de kunstenaar.
De dialogen vinden veelal plaats in de oudere Mercedes-Benz van vader. Op verzoek rijdt de zoon hem terug vanuit geboorteplaats Hamburg naar Schoorl. Tijdens deze roadtrip worden herinneringen en actualiteiten gedacht en opgehaald aan het leven en de liefde, de geschiedenis en de kunst. Ze gaan naar een feest, overnachten, dineren, een laatste stop voor ze de betonweg naar Noord-Holland nemen. Met altijd de Remington in de achterbak en Rilke-bundel daarbij. De zoon leert zijn vader anders kennen, zijn vader laat noodgedwongen door gezondheid meer toe.
Vader is juist met afsluiten bezig, hij bewaakt de blauwe map met zijn leven. Hij heeft uitgesproken meningen; ‘neen’; beslissingen op basis van kennis, niet van informatie. De voortgang van o.a. zelfrijdende auto’s komt even langs. De verkeersinformatie spreekt over een ‘ongeval’. Op de Afsluitdijk.
Een boek over de relatie tussen vader en zoon, maar ook een eerbetoon aan de moeder en vrouw. Een zoon die geen afscheid voorziet. Over de waarde van het bestaan voor de oudere. Een bestaan waar de enige foto van vroeger, ‘de poort naar het verleden waar men nooit meer doorheen kan’, een rol is blijven spelen.
Bert Natter, Remington, Thomas Rap, 2015, 208 blz., 9789400402706