7 maart 2024

Dansen op de Piazza Navona – Kate Eberlen

“Als ik dans, weet ik wie ik ben. Als ik niet dans, weet ik niet of ik überhaupt iets ben.”

Letty brengt als Engelse de zomer door in Rome om Italiaans te leren. Alf is ook een vreemdeling in Rome en komt de dagen door met het geven van rondleidingen. In het bruisende Rome leren ze elkaar kennen en blijken ze dans als gedeelde passie te hebben. Hun verschillende achtergronden verdwijnen naar de achtergrond als ze samen dansen in Rome. Deze gelukkige momenten kunnen het verleden alleen niet veranderen. Zowel Letty als Alf dragen nog steeds geheimen met zich mee en de waarheid op tafel leggen is moeilijk.

Een sfeervol omslag, fijn papier met een fijn lettertype: een prettig begin van deze roman. Na een eerste kennismaking met Letty en Alf, maak je ook kennis met de stad Rome. Wie daar eens geweest is, zal de beschrijvingen van beide hoofdpersonages herkennen. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar door de beschreven sfeer waande ik mij toch in een zonnige en sfeervolle stad.
Hoewel het verhaal aan het begin naar mijn idee iets te veel kabbelt en soms iets te beschrijvend is (onder andere door veel namen), blijf je door de prettige schrijfstijl toch doorlezen.

Halverwege het boek maken we een sprong terug in de tijd. Op dat moment leerde ik Letty en Alf (en hun familie) pas echt kennen doordat hun achtergrond meer uitgediept wordt. De vaart komt in het verhaal, de levens van Alf en Letty verweven zich met elkaar en de manier waarop Eberlen deze met elkaar verbindt, is erg mooi.

Dansen op de Piazza Navona is niet zomaar een roman waarin twee mensen elkaar ontmoeten en verliefd worden. Dit is een roman met inhoud. Het verhaal gaat dieper dan twee verliefde mensen met een gedeelde passie, ze dragen een verleden met zich mee. Net zoals ieder mens dat heeft. De meerdere perspectieven voegen echt iets toe aan dit verhaal, doordat zij iets vanuit een andere kant belichten.

Een boek waaruit blijkt hoe fijn het is om een (gedeelde) passie te hebben, om even te kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. Daarnaast lijken Letty en Alf de boodschap ‘Leef in het moment’ mee te willen geven aan de lezer. Geniet van het moment waarin je leeft, zodat je achteraf geen spijt hebt. Dit romantische, meeslepende en ook wel ontroerende boek is heerlijk om te lezen in vakanties of andere rustige momenten. Het is bovenal een fijn boek om aan de werkelijkheid te kunnen ontsnappen en mee te ontspannen.

Kate Eberlen, Dansen op de Piazza Navona, Vertaling Karien Gommers, Luiting-Sijthoff, 2020, 446 blz., 9789024 587063

Deze recensie verscheen eerder bij De Leesfabriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *