10 maart 2024

Pim Lammers – Er was eens een koe

Er was eens…. een heerlijk boek.

Zat ik daar toch ineens voor te lezen, zomaar tijdens een zwaar journaalonderwerp, over Tokkertje spelen, een koe met laarzen, sneeuwkipje, gouden vlaaien poepen en de drie kalfjes. Een sprookje. Ik heb gelachen.
Meer zou ik er niet over moeten vertellen, maar daarmee schrijf je geen aanbeveling over dit fantastische boek voor jonge lezers.

Dat schrijven best lastig is, komt Eefje het kalfje achter als ze zelf een sprookje tracht te schrijven. Welke figuren laat je een rol spelen in jouw verhaal, welke woorden kies je, waar speelt het zich af, maar ook belangrijk je moet zelf zien hoe die plek eruit ziet: onderzoek.

De reden waarom Eefje wil schrijven is dat er geen enkel sprookje bestaat waarin een koe voorkomt. Ze kan zich met niet één verhaal identificeren. Ze wil een sprookje over zichzelf!

Ze heeft daarvoor de ganse boerderijfamilie rondgevraagd of zij een tip kunnen geven. Dit mondt uit in een hilarisch gevisualiseerde zoektocht waarna Eefje verdwijnt in het grote bos.
Een paniekverhaal ontspint zich op de boerderij!

Dit boek viel op door de frisse en grappige uitstraling in combinatie met de titel. Lammers & Tolman zijn duidelijk goed op elkaar ingespeeld. Een aansprekend omslag, kleurstelling en een pakkende titel zijn van groot belang wil iemand – zowel kind als volwassenen – een boek oppakken. De vormgeving, lettertype en geweldige illustraties zorgen mede voor een fijne leeservaring. Een verhaal met humor en fantasie dat je vanzelf aan iedereen doorgeeft. Je leest terecht in deze aanrader dat iedereen erbij hoort, er voor iedereen een verhaal mag en moet zijn.

Een verhaal dat je niet zomaar even schrijft. Illustraties die je doordacht en zeer passend bij de tekst ontwerpt. Je vraagt je bijna af wat was er eerst: het verhaal of de plaat? Wat er nu wel is: een sprookje voor een koe!

Pim Lammers, Er was eens een koe, illustrator Marije Tolman, Querido, 2020, 72 blz., 9789045122847 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *