4 maart 2024

Mirjam Oldenhave – Een vriendin met vuisten

Je slaat een nieuw boek open en je zit direct in het verhaal: Eén minuut mijn adem inhouden, dan valt het morgen mee,’ zei Raaf. Hij ademde in en keek strak op zijn horloge. Na 58 seconden móést hij uitademen. Morgen ging hij naar de nieuwe school en het zou niet meevallen.

Het dwangmatig handelen en de spanning valt op. Je vermoedt een pestverhaal. Ziet een lijstje met rampen en oplossingen waar de onzekerheid vanaf straalt. Alles geschreven op een karton van een verhuisdoos. In totaal bijna 50 rampen tegenover 5, toch 6 oplossingen. De volgende schooldag komt daar de oplossing doodgaan op de heenweg in gedachten bij. De duiven scanderen volgens hem hoe beroerd, hoe beroerd als teken.

Dit schoolplein is drie keer zo vol als op zijn oude school. Een vreselijke droom en lopen is moeilijk. En toen kwam zij. Ze was een kop groter dan Raaf en anderhalf keer zo breed. Ze droeg zwarte wijde kleren met grote, hoge schoenen. Ze, Naomi blijkt zijn buurmeisje te zijn. Naomi neemt hem onder haar hoede, loodst hem de school in en zet hem in de bank naast haar. Kortom, Naomi ontfermt zich over hem en deelt mee aan de klas: Raaf is mijn vriend, want hij woont naast mij.

Vriend? Wat overkomt hem nu en hoe moet hij reageren? De slimme Raaf die altijd alleen is en was met zijn moeder, die van vogels houdt en niet van voetballen. Waarom leren ze niet op school hoe je een vriend moet zijn? Of hoe je grappig kunt zijn? Raaf leert en Raaf bloeit op. Zijn moeder zegt dat vrienden samen dingen doen die ze allebei leuk vinden en dat ze voor elkaar zorgen. Raaf ontdekt al snel dat er iets aan de hand is met Naomi. Hij is enig kind, zij heeft zussen en een oudere broer die denkt dat hij de baas in huis. Hoe komt ze aan die dikke lip of een grote bult? Welke ramp is er gaande?

Er ontwikkelt zich een mooi, goed en pakkend verhaal over pesten en vriendschap. Ze komen voor elkaar op, ze gaan samen project ‘villa’ aan, Naomi stelt een eis en Raaf bedenkt plan F. Het wordt spannend. Je leeft met ze mee. De volwassenen willen meer weten. Soms kun je niet alles zelf oplossen maar Plannen bedenken is ook elkaar helpen.

Naomi, de vriendin met vuisten, en Raaf die eigenlijk Rafaël heet, omarm je vanaf de eerste bladzijde in dit mooie debuut van Mirjam Oldenhave. De eerste uitgave uit 1998 kreeg een herziene tekst waardoor het leest alsof het dit jaar is geschreven. Het krachtige nieuwe omslag met doorlopende illustratie van Charlotte Dematons laat je het boek direct oppakken. Ook binnenin staan diverse zwartwit tekeningen van haar hand. Een fijne bladspiegel, grote letter en soepele binding maken het totaalplaatje compleet.

Lees voor, lees zelf, over de stoere Naomi en kwetsbare prachtige Raaf! Bespreek en geniet! Voor thuis en op school een geweldige tijdloze aanrader die je in één keer uitleest.

Mirjam Oldenhave, Een vriendin met vuisten, illustrator Charlotte Dematons, 2023, 144 blz., 9789021684116

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *