5 maart 2024

Tim Collins – Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen

Er zijn jonge lezers die houden van raadsels en mysteries oplossen en als dit dan ook nog in een leesboek zit, heb je een fijne jeugddetective in handen. In Sherlock Honds, de titel geeft het al een beetje weg, laat de hondenversie van Sherlock Holmes geen raadsel onopgelost. Met collega Dr. Katson is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Gelukkig leest Dr. Katson het Algemeen Katblad van A tot Z.

Het originele aan dit verhaal is dat er geen enkel mens in voorkomt maar wel is alles aanwezig wat in de mensenwereld ook voorkomt. Allerlei soorten dieren wonen in huizen, er is politie en een koningin die op Paleis Koestdijk woont. Zonder kroonjuwelen helaas.

Sherlock Honds heeft de opdracht sporen met betrekking tot de verdwijning te zoeken. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig met politiehonden in opleiding. Eén geluk is dat Honds en Katson voldoende speurdersvaardigheden bezitten om signalen op te vangen en hun blik te laten verruimen.

In ieder hoofdstuk kan er één of meerdere keren worden meegedacht door middel van aanwezige puzzels. Goed lezen, kijken en denken geeft een aanwijzing naar wie de kroonjuwelen heeft ontvreemd. Sherlock Honds legt daarnaast ook uit hoe hij de dief heeft ontmaskerd en achterin staan  de oplossingen van meer dan 30 puzzels. Inhoudelijk is Sherlock honds gezien verhaal en mede door de puzzels niet zomaar een ‘plaatjesboek’ zoals een aantal series worden genoemd.

Het interactieve karakter van dit verhaal maakt dat dit ook een boek is voor de minder grage lezer van dikkere boeken. Het leest vlot, het is grappig en spannend, bevat voldoende actie waardoor het boek niet snel opzij gelegd zal worden. De dieren hebben allemaal hun eigen kenmerk en eigenschap met daarbij maatschappij gerelateerde grapjes, bijv. Wibo het konijn dat klaagt over de prijsverhoging van wortelen en niet die van katten- en hondenbrokjes of films van titels met ‘De gelaarsde poes’ en ‘Waakhond van Oranje’.

De vele zwartwitillustraties van John Bigwood zijn niet alleen grappig maar zijn ook onderdeel van het lees -en ontdekplezier.

De vertaling door Ingrid Buthod-Girard leest soepel en is op enkele punten aangepast voor de Nederlandse lezer, bijv. Koestdijk of Algemeen Katblad. Daarnaast zijn de namen van enkele dieren een verwijzing naar ‘de echte’ Sherlock Holmes.

Voor wie na het lezen van dit eerste vertaalde deel meer van Holmes en Katson willen is er misschien hoop op meer. Er zijn namelijk nog drie delen in het Engels verschenen, waarvan de eerste al op Hebban is gespot!

Neem het boek mee op vakantie: voor originele opdrachten, geheimschrift, een doolhof en andere raadsels en ook een spannend verhaal. Zelf lezen vanaf 9 jaar of eerder als je een echte Sherlock bent. Voor de voorlezer is dit ook een leuk verhaal door alle doordenkertjes en de niet altijd voor de hand liggende puzzeloplossingen. Aanrader.

Tim Collins, Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen, illustrator John Bigwood, vertaler Ingrid Buthod-Girard, Ploegsma, 2023, 208 blz., 9789021683805

Doorleestip: voor wie meer speurdersverhalen wil en dan iets moeilijker, kan kijken naar de serie ‘Dader op het spoor’ van M.G. Leonard waarvan De juwelendief  deel 1 is. Geen puzzels om te maken, maar meedenken gaat vanzelf ;-). Er zijn nu, juli 2023, vier delen in vertaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *