9 maart 2024

Jan Paul Schutten & Liset Celie – Het verlegen vogeltje

De schuchtere groenling in dit prachtige prentenboek zie je zelden in de tuin, de brutalere ekster en kauw of de kwetterende mus en merel des te meer. Het lijkt alsof ze altijd elkaar iets hebben door te geven, misschien waar de broodkruimels van het ontbijtlaken worden geschud, waar takjes voor een te maken nestje zijn te vinden of zoals in dit boek telkens iets heel anders.

Het verlegen vogeltje alias de groenling is niet vrolijk en dat op zo’n mooie zonnige voorjaarsdag. Alles en iedereen fluit, tsjilpt, snatert er lustig op los want ze zijn druk, er moet worden gebouwd. De groenling echter niet, hij heeft niemand om een nestje mee te maken. Hij weet wel wie hij wil vragen… maar durft niet. Hij oppert voorzichtig of de merel het voor hem zou kunnen vragen aan het groenlingvrouwtje. Dat wil de merel wel maar hij hoort niet goed wat de groenling zegt. Het enorme gekwetter zorgt voor een bijna Babylonische spraakverwarring als in een bekend fluister-doorgeef-spel.

Na de merel maakt de kauw er zelfs van Zeg roek! Kun jij een liedje over blote mensen zingen? in plaats van Ik moest van de groenling vragen of jij op het hoofd van een ekster wil springen. De groenling vliegt dapper achter de groeiende rij en soorten vogels van klein naar groot aan, met ongeveer de tong op de poten, die allemaal op hun beurt de volgende willen vertellen dat ze het verkeerd hebben verstaan.

Intussen zie je het landschap veranderen, de leefomgeving van de desbetreffende vogel, door kleurtinten en enkele objecten zoals weide, bos, park of strand tot telefoonpaaldraden toe. En kun je op zoek naar de oudste Nederlandse zin. Je maakt op een vanzelfsprekende manier kennis met diverse vogels waarbij de emotie van de ‘kop’ is af te lezen of door een andere vleugelhouding. Een extra is om bij iedere vogel te noemen hoe hun zingen of roepen wordt genoemd welke aan het begin van de tekst staat. Bijv. het koeren bij de duif.

De geweldige expressieve illustraties in aansprekende heldere kleuren vertellen naast de tekst in rijke taal het grappige verhaal. Het illustratieplezier spat er vanaf. Er is erg veel te zien naast de hoofdvogels: een futenpaar, een nestje waterhoentjes of waar er vogels in een boom hebben genesteld. Daarnaast komen abstracte begrippen als lawaaiig, achter, snel, kabaal, laatste en verkeerd te bespreken. De vliegoptocht heeft telkens een witte ondergrond waardoor de focus op benoemen, opsommen en tellen kan liggen.
De serieuze ondertoon van durven, verlegen zijn en zelf aanpakken wordt op een leuke originele wijze opgepakt. Het doorzetten in de vliegoptocht wordt beloond als de cirkel rond komt en men uiteindelijk luistert naar snavels dicht allemaal!.
Leuk, leerzaam, genieten en heerlijk voorlezen van een zalig verhaal in beeld en woord waarbij je herhaaldelijk de lachers op je hand zal hebben. Erg fijne aanrader.

Jan Paul Schutten, Het verlegen vogeltje, illustrator Liset Celie, Gottmer, 2022, 48 blz., 9789025775872

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *