9 maart 2024

Marieke ten Berge & Eva Moraal – Polder

‘Natuur in je achtertuin’ staat er boven het voorwoord. In de typisch Nederlandse uitvinding: de polder. Als je maar enigszins rond je kijkt zie je een aantal van de 35 dieren uit dit boek absoluut een keer op je wandeling of als je fietsend naar school of je werk gaat.

Beginnend bij de bever, kom je een boerenzwaluw, een bunzing, grutto, kluut, konijn, mol, spreeuw en wulp tegen. Oké, de kamsalamander, ringslang en zeggekorfslak heb ik zover ik weet nooit gezien, maar reden om beter rond te kijken. Wel komen ze in dit boek aan het woord met hun visie op de mens, het weer, hun leefomgeving of vertellen over hun soortgenoten, kleintjes en waar ze overwinteren of oorspronkelijk vandaan komen. Grootte en levensduur worden eveneens vermeld.

Bij ieder in alfabetvolgorde genoemd dier staat een schitterende linosnede van Marieke ten Berge Een paar willekeurige eruitgelicht maar dan zie je de kievit nog, de grote keizerlibel, een ree, een heikikker…..het is allemaal even bijzonder.
De interessante en informatieve tekst van Eva Moraal leest in sneltreinvaart; vanuit de dieren worden serieuze punten smakelijk verteld waardoor je allerlei opsteekt, ook de kenner. Een nadenker en een glimlach ontbreken zeker niet.

Achterin een kaart van Nederland waar je middels uitkijkpunten/hutten kans hebt om genoemde dieren waar te nemen zonder hen te storen. Een overzicht van vogeltrekplaatsen en een flink bronnenoverzicht en tips voor (kindvriendelijke) websites vind je er ook.

Dit is een vogelvlucht enige woorden over het boek ‘Polder’. Het lag al in de bibliotheek, even inkijken dacht ik, maar hier kun je uren in kijken en lezen, wat een pracht, wat een genieten. Dit boek komt vast een keer op mijn boodschappenlijstje. Misschien zie ik vanavond nog een gierzwaluw overschieten. Dat is een erg favoriete plaat, de ruimte, de lijnen, de vrijheid van de vogel in de lucht boven de Polder.

Het is prachtig. Laat je verrassen door Polder!

Eva Moraal, Polder, illustrator Marieke ten Berge, Lemniscaat, 2023, 80 blz., 9789047713821

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *