2 april 2024

Ted van Lieshout – De gemene moord op Muggemietje

‘Heerlijk’, zegt ze, ‘dank je wel
voor de druppels uit je vel.
Is er nog een kind dichtbij
dat geen prikje kreeg van mij?
O,’ zoemt ze, ‘wat is het fijn
om een blije mug te zijn.’

‘De geheime moord op Muggemietje’ is in beginsel een moordmysterie waarin de jonge lezer moet uitvinden hoe Muggemietje, die in een klaslokaal vloog, toch tussen de bladzijden terecht kon komen. Maar dit zou geen ‘Van Lieshout’ zijn als er niets kunstigs geëxperimenteerd werd!

‘Muggemietje’ kent een ongewoon personage, namelijk het boek dat zelf tegen de muggenmepper optreedt. In ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ gingen de letters onderling met elkaar de strijd aan. Dit chiasme blijkt een paradox: beide boeken vullen elkaar aan en dienen door hun verschillende invulling in vorm en inhoud als duo bekeken te worden. Ook in leeftijdsgroep.

Ook in ‘Muggemietje’ zijn vele details te ontdekken, niets is overbodig. Hoe verbeeld je bijvoorbeeld dat grote letters opeengedrukt in een hoekje staan om het boek uit de kast te laten vallen? Waarom is de ene bladzijde donker of zijn er hoekjes omgevouwen? Zo zijn er talloze typografische grapjes te zien. Naast het visuele is Ted van Lieshout wederom vindingrijk op taalgebied in de alfabetische scheldkanonnade.
Ted van Lieshout toont na ‘Neus’ opnieuw hoeveel en wat er mogelijk is met, binnen en buiten de vastgestelde boekruimte. Dat pakt héél leuk uit.

Dit opvallend gele boek met voorop de uitvergrote ‘Muggemietje’ is een fantastische uitdaging om door ontdekkend lezen met humor en uitbreiding van de woordenschat de detective op te lossen.
Voor de moeilijkere woorden, bijv. in de kanonnade, is nog een keer lezen of een jeugdwoordenboek daarbij de tip. De opzet en het onderwerp zijn toegankelijker dan ‘Neus’ en daarmee al geschikt voor de jonge goede lezer vanaf 8 jaar.

(nb: in het woordenboek staat ook wat een chiasme is.)

Ted van Lieshout, De gemene moord op Muggemietje, Leopold, 2020, 80 blz., 9789025878924

2 gedachten over “Ted van Lieshout – De gemene moord op Muggemietje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *