13 maart 2024

Jet van Overeem & Annemarie van Haeringen – Victorine

Een eigenwijs formaat prentenboek met op het omslag een balancerend figuurtje in strakke doch verfijnde compositie met boom en kat. Een boek met een vanzelfsprekende aantrekkingskracht.

Het figuurtje op de fiets is Victorine. Ze let er niet zo op hoe ze eruit ziet. Ze is gewoon zo ze is. De kinderen van school doen dat wel. Er wordt gesmoesd, niet openlijk iets tegen haar gezegd, laat staan waarom het gebeurd. ‘Het begon met sissen achter mijn rug en stiekem wijzen.’

Ze denkt dat ze te dun is en haar haar te wild. Zij voelt zich alleen. Ze wordt gepest en niemand ziet het. Iedereen weet waarop ze haar kunnen pakken. Ze legt de schuld bij zichzelf. Ze wordt een piekeraar. Misschien moet ze zichzelf veranderen in zijn en gedrag om erbij te horen dus hetzelfde te zijn. En dan wordt het zomer. Ze vraagt raad aan haar vriend de kat en aan de oude wijze boom.

Een maatschappelijk probleem wordt op een rustige en vloeiende wijze in totaliteit weergegeven. Pesten als woord lees je niet. De tekst impliceert in gekozen woorden, de illustraties in beeld. Bijv. de kring figuurtjes met dezelfde dierenkop en het meisje Victorine alleen in het midden.

Vele denkbare of gebruikte pestmogelijkheden komen langs in korte veelzeggende zinnen waar een wereld aan gevoel en gedachten achter zit. De eigenwaarde van de gepeste wordt ondermijnd en het zelfbeeld onderuit gehaald. De zomer zonder pesters geeft letterlijk een rustmoment waardoor relativering mogelijk is. Victorine heeft een stap gezet, ze is gegroeid. Ze komt sterker uit de strijd. Ze hoeft zichzelf niet meer te laten ‘overbakken’, ze mag zijn wie ze is en mag doen wat ze wilt. Ze mag er zijn.

De tere illustraties van Annemarie van Haeringen zijn prachtig in de kunst van het weglaten of juist door dat ene accent aan te brengen waardoor de essentie van de tekst direct duidelijk is. Het kleurenpalet, de lijnen, de vormen, de zachte potloodlijnen en objecten geven het balanceren van het hoofdpersoontje als geheel voortreffelijk en doordacht weer.

Een boek dat vraagt om samen zin voor zin te lezen. Een bekend verhaal wordt op literaire wijze verteld en is toch zo herkenbaar. Een verhaal vol emotie dat verhalen kan losmaken, verwerking kan geven en ruimte geeft voor eigen invulling door een enigszins open einde. ‘Victorine’ is een poëtisch afgestemd samenspel van tekst en tekening. Een aanrader voor thuis en in de klas. Voor alle leeftijden.

Een lesbrief van toegevoegde waarde is te downloaden.

Jet van Overeem, Victorine, illustrator Annemarie van Haeringen, Hoogland en van Klaveren, 2021, 40 blz., 9789089673619

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *