9 mei 2024

Janneke Schotveld – Rotkat

Direct val je voor de geinige gele kat op het omslag. Een kat met een ooglapje? Ja dus, ooit ruzie gehad met wat later zijn beste vriend werd: Mohammed de Meeuw. Natuurlijk heeft Rotkat ooit een andere naam gehad, maar in zijn zwerversbestaan wordt hij overal als ‘rotkat’ weggebonjourd. Toch woont hij in een ‘Kasteel’?

Mohammed en Rotkat gaan graag naar de viskraam om een visje te ‘ontvangen’ en intussen is het opletten geblazen voor de kattenvanger. Op hun tocht door de stad helpen ze een jongetje en sluiten ze vriendschap met mevrouw Sadet die ook maar alleen rondzwerft.

Als Rotkat droomt over mooie Mimi, een huiskat, is het ineens oppassen geblazen. Rotkat had de ‘holderdebolder kattenkolder’ in zijn kop. Helaas, Ad de kattenvanger heeft beet. Rotkat in een hok. Wachten op een mens? Nee, dat wil hij nooit meer! Heeft vriend Mohammed een idee?

Een fijn fris vlotlezend verhaal voor de jonge lezer. Aandacht voor woordenschat, maatschappelijke onderwerpen, heerlijke humor. De snelle lezer met meer begrip zal reeds in groep 3 een onderliggende laag eruit halen of een docent heeft hiermee een les begrijpend lezen. Maar ook de groep 5 lezer zal genieten van een echt verhaal uit de serie Tijgerlezen.

Schotveld en Praagman laten ook hier weer zien een geweldig duo te zijn. Zonder de illustraties met de zoveel toevoegende details geen rotkatverhaal, zonder de goed gekozen tekst geen antwoord op het ooglapje en het Kasteel.
Een dag uit het leven van, van zon tot maan.

Verzorgde uitgave, fijn groter lettertype, een boek van nu voor meer jaren. Aanrader voor thuis en op school. Met deze boeken gaan kinderen vanzelf lezen.

Janneke Schotveld, Tijgerlezen Rotkat, illustrator Milja Praagman, Querido, 2020, 80 blz., 9789045125671

Eén gedachte over “Janneke Schotveld – Rotkat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *