9 maart 2024

Judith Koppens, Andy Engel & Nynke Mare Talsma – Klimaatjes, afval in de bak

Inmiddels is ‘Afval in de bak’ het 8e deel in de reeks ‘klimaatjes’. Ieder deel behandelt een onderdeel m.b.t. het klimaat waardoor met iets kleins grote dingen kunnen worden bereikt in jouw leefwereld.
In dit deel wordt het belang van goed afval sorteren op plezierige wijze uitgelegd.

De bekende dierenvrienden genieten van een heerlijke picknick. Ze smikkelen van meegebrachte mais, broodjes en ijs. Behalve Egel, die had iets in haar atelier te doen. Vos is al klaar met eten en wil direct al naar het atelier gaan als Duif dit voorstelt. Muis roept hem terug: eerst opruimen! De verstandige Uil heeft alvast een vuilniszak meegenomen om alles in te verzamelen. Na het plukken van wat zonnebloemen gaan ze op weg per fiets, step of éénwieler. De vuilniszak gaat mee in de bakfiets om bij Egel weg te gooien.

Met de bloemen is Egel blij, maar minder leuk vindt ze de vuilniszak met niet gescheiden afval. Want zo zegt ze, ‘Al het afval heeft een eigen bak’. Het belang van ieder afvalsoort een eigen bak wordt uitgelegd, bijv. dat er nieuwe dingen van gemaakt kunnen worden als het gescheiden wordt ingezameld. Samen gaan ze hiermee aan de slag en daarna is er tijd om een schilderij van de zonnebloemen te maken. Zes vellen papier hangen even later te drogen. De zevende blijkt te zijn beland in een afvalbak, maar in welke hoort papier met verf erop thuis?

Een vrolijk uitgevoerd deel met voor ieder figuurtje weer een passende rol. De figuurtjes samen staan voor een herkenbare groep kinderen met ieder zijn of haar eigenheid. De mooie kleurrijke illustraties geven een positief gevoel terwijl het om een serieus maatschappelijk onderwerp gaat.
De tekst met humor loopt soepel, biedt interactie tijdens het voorlezen en vertelt het verhaal duidelijk. Naast afvalscheiding is ook milieuvriendelijk vervoer een onderwerp of het niet laten rondslingeren en opruimen van je eigen afval. Samenwerken en oog voor elkaar komen ook hier terug. Een ‘zelf aan de slag’-tip achterin ontbreekt niet.

Met een onderwerp dat iedereen aangaat, goed is voor de woordenschat en de algemene ontwikkeling is dit deel en alle andere delen een aanrader voor ieder kind. Voorlezen bij kleuters, zelf lezen vanaf groep 3. De serie ‘klimaatjes’: een must op scholen!

Judith Koppens, Andy Engel, Klimaatjes – afval in de bak, illustrator Nynke Mare Talsma, Clavis, 2021, 32 blz., 9789044841169

Eén gedachte over “Judith Koppens, Andy Engel & Nynke Mare Talsma – Klimaatjes, afval in de bak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *