4 maart 2024

Marte Jongbloed & Natascha Stenvert – Vinnie & Flos Op bezoek

Een tweede bundel met 15 voorleesverhalen voor kleuters over Vinnie en zijn harige vriendje. En weer lezen de verhalen van Marte Jongbloed met een glimlach op je gezicht. De vindingrijke ietwat brutale ondernemende Flos is geweldig. Ook geweldig voor de leuke lieve Vinnie die wat voorzichtig is in zijn handelen en aan Flos een aanmoedigend relativerend vriendje heeft.

Snotteflos, als je het nou gewoon eens probeert? is een terugkerende uitspraak van Flos, maar die hij in deze nieuwe verhalen ook van Vinnie teruggekaatst krijgt. Ook Flos blijkt situaties wel eens moeilijk te vinden. Hij heeft bijv. heimwee naar zijn familie die hij ooit is kwijtgeraakt doordat hij de weg terug naar zijn bos niet meer wist te vinden.

Verschillende bezoek-onderwerpen komen aan bod. Flos mag niet altijd mee, maar hij weet zich telkens ergens in te wurmen. Vinnie moet hem regelmatig redden, bijv. van een krokodil, of de schuld op zich nemen als er ineens veel geknoeide fluorpasta bij de tandarts ligt. Weer die Flos die er niet vanaf kon blijven en van iedere smaak moet proeven. En proeven betekent ook vaak knoeien bij het ook guitige vriendje waardoor vervolgens een tante niet bepaald blij is met chocoladevlekken.

Herkenbare situaties voor kinderen waarbij de verhalen stof tot bepreken of bevestiging geven dat zij niet de enigen zijn die voor iets onbekends bang of zenuwachtig zijn. Hoe ga je met een zieke oma om of hoe moet je iets doen op een bruiloft? Overigens zie je van mijlen ver een lach aankomen dat de bruiloftstaart een enorme aantrekkingskracht heeft een derde poppetje erbovenop.
En wat dacht je van een schoenendans na een feestje? Of een hapje toneeldruiven en een prompetter?

De kleurrijke illustraties met geweldige details zijn een feest. Kinderen zullen vanzelf zoeken naar een staartje of een paar pootjes in de fantastische illustraties van Natascha Stenvert. Wie deel 1 heeft gelezen zal het vast ook tegenkomen in een verhaal over de bibliotheek in dit los te lezen deel 2. Uitleg over de vorige verhalen zijn voldoende verwerkt.

Voor wie zich afvraagt wat toch al die bijzondere vlakken met rafelige randen doen in en op dit boek heeft waarschijnlijk nog niet kennisgemaakt met Flos of een familielid van hem. Want ook dat is mogelijk, er duikelt er soms ineens één op! Zou die oom ook overal met zijn tandjes aan knagen en gaten eten in sokken? En biebboeken met heerlijke recepten?

Vlot geschreven verhalen met goede lengte die heerlijk voorlezen. Oudere kleuters zullen de verhalen door enkele woorden kunnen verbinden. Een imaginair knuffelvriendje waarmee kinderen een en ander kunnen bespreken, geeft rust en houvast zodat nieuw en eng uit hun belevingswereld een plaats in de realiteit kan krijgen. Zelfvertrouwen vergroten, uit je zelf op iets afstappen en antwoorden kunnen geven geldt hierbij zeker voor Vinnie. En Flos? Die bestaat echt! De makers van dit boek hebben er één, maar je kunt er ook eentje van strijkkralen maken!
Aanrader.

Marte Jongbloed, Vinnie & Flos Op bezoek, illustrator Natascha Stenvert, Luitingh-Sijthoff, 2021, 112 blz., 9789024587421 

Eén gedachte over “Marte Jongbloed & Natascha Stenvert – Vinnie & Flos Op bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *