8 maart 2024

Paul Biegel – De dwergjes van Tuil

Wat kun je beter lezen op wereldverhalendag dan een verhaal van grootverteller Biegel?
En dan deze heruitgave met ook de zalige illustraties in lentekleuren van Mies van Hout. Dat ik fan ben van beiden zal bekend zijn. Niet zonder reden. Je leest en ziet met een glimlach een glimworm, olifanten, vlinderkinderen, grastouwen en dwergentreintjes. Fantastisch.

De dwergjes van Tuil woonden op de hei. Het waren er niet twee of vijf, maar wel honderd, een heel dwergenvolk bij elkaar.
Op een dag komt er een zwerm bijen aanvliegen, een ander volk op de hei uit holle-boom-stad.
Wat is dat, wat is dat?’ vroeg Kleine Pier van Tuil.

Kleine Pier is de jongste en laat zich verwonderen door natuurverschijnselen, maar is ook degene die veel wil weten -vraagt alles twee keer- en slimme oplossingen bedenkt. Het verhaal in een verhaal over vlinder Daphne, de coconnen en rupsen is het eigen deel van Kleine Pier.
Het hele dwergenvolk zorgt met hulp van de konijnen voor de wintervoorraad uit het land Verderop. Pier en Tibbe het ‘paardkonijn’ zijn een goed samenwerkend duo.
Kleine Pier durft en verbindt steeds meer. Honing vinden in de winter is moeilijk. Hij ziet, misschien bij toeval -het is ook een sprookje- de oplossing. Hij gaat op bezoek bij het bijenvolk, zelfs bij bijenkoningin Zwoe. En als rond Verderop een nieuw hek staat tegen aardappel- en wortelrovers komen ook de bijen zoemend te hulp gevlogen.

Het verhaal in een notendop, want ook in dwergentaal hebben de Tuiltjes een hele houten klomp nodig voor hun belevenissen waarin oog voor elkaar, een plagerijtje of leerzaam moment met de lach niet ontbreekt.

Een boek vol verhalen die afzonderlijk van elkaar te lezen zijn. In ieder verhaal wordt in een paar woorden verwezen naar het voorafgaande zodat je eenvoudig de volgende keer verder kunt gaan.

Vandaag de laatste Tuiltjesverhalen. Afscheid genomen van Kromme Diedere, Tiriaan, Zwing, Slem en Grote Pier. Klein werd Groot. En van Tibbe, Teentjedrie, Oredraaier en Ate. De honing is op.
Over een tijdje toch die schatkist maar openen: er in liggen nu verhalen vol avontuur van Virgilius van Tuil!

Verhalen(voorlees)plezier!

Paul Biegel, De dwergjes van Tuil, illustrator Mies van Hout, Gottmer, 2021, 120 blz., 9789025773830

2 gedachten over “Paul Biegel – De dwergjes van Tuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *