6 maart 2024

Patsboem! – Natuurlijk doe je zo

Elke week om de aarde een stukje groener te maken

Een uitgave van Patsboem! staat altijd gelijk aan een informatief boek met kloppende feiten. Is het dan saai? Nee zeker niet. Kijk alleen al naar de vormgeving met het vele beeldmateriaal.

In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds is dit een boek over aarde, klimaat en mensheid met als oogmerk: Hoe de aarde groener (en leefbaarder) te maken? Dat de aarde opwarmt en in een nog sneller tempo dan eerst verwacht met dramatische gevolgen is algemeen bekend. Maar waarmee of waaraan kun jij een steentje bijdragen? Heel veel.

Bij het openslaan van het zware boek duizelt het je bijna. De info-dichtheid van de inhoudsopgave met de vele te bespreken deelonderwerpen is enorm. Daar hebben de makers iets op bedacht: één onderwerp per week. Zo kun je ‘Natuurlijk doe je zo’ als een koffietafelboek openslaan en elke week met je kind of klas de vragen bespreken die worden gesteld zodat dit enorme onderwerp behapbaar kan worden.

Een paar voorbeelden zijn op blz. 47: Waarom eten we vlees? En weet je vervolgens wie de redders van de aarde zijn? Lees het op de bladzijden van week 33. Of op blz. 147: Hoe weet je dat het goed gaat met de zwaluw? En met welke zwaluw? De vele regenval in verschillende landen heeft ook een reden. In week 37 en 38 kom je hierover iets te lezen.

In de laatste weken van dit boek worden vragen gesteld als Wie is de baas, de mens of het insect?, Zijn we met teveel? en Mogen alle kinderen op vakantie met het vliegtuig?’ Interessante vragen om over te discussiëren en je vooral over te laten informeren.

De titel NATUURlijk bevat niet voor niets ‘natuur’. Het is belangrijk dat je kijkt op de etiketten van producten bijv. van de drogist, naar welke grondstoffen hiervoor zijn gebruikt. Bijv. palmolie is bedreigend voor verschillende dieren. Je leest over tijgers, ijsberen, sprinkhanen, een albatros en een vogelbekdier. Maar ook over satellieten die belangrijk zijn voor de ruimtelijke ordening m.b.t. natuurlijk groen. Een kleine stap die eenvoudig kan worden gezet is om geen plastic zakjes of rietjes meer te gebruiken, dus gewoon die broodtrommel mee naar school en een herbruikbare drinkbeker. Of afval scheiden en niets ervan in de natuur neergooien. Natuurlijk doet iedereen dat al maar waarom zijn er dan nog papierprikkers? Hergebruik en reparatie komt ook aan bod evenals vele dieren, landschappen en maatschappelijke onderwerpen.

In alle weken lees je een deel van het hoofdonderwerp waardoor een totaalbeeld kan worden gevormd. Over verschillende deelonderwerpen zal meer informatie nodig zijn als je specifiek over dat onderdeel een werkstuk of spreekbeurt wilt houden, maar door de tips die je in dit informatieve boek met 200 blz. vol weetjes vindt, kan er wel een interessant doordacht onderwerp worden gevonden of een combinatie worden gemaakt van aspecten die de natuur in het algemeen bedreigen.

Het boek heeft een aantrekkelijke kleurrijke vormgeving en ondanks de vele in verschillende maten kaders met tekst, de schitterende foto’s en alle tekeningen van Wendy Panders is er rust gecreëerd zodat je ook werkelijk gaat lezen voor of na het bekijken van het beeldmateriaal. Wendy Panders kan als geen ander in een informatief boek de illustraties op serieuze maar ook ludieke wijze tekenen. Zo kom je ineens Oscar uit Sesamstraat tegen, een mooie toekan, een witje of verduidelijkende landkaartjes. Niet gek als je bedenkt dat zij ook de illustrator is van Palmen op de Noordpool.

Misschien word je na het lezen ook een WWF-ranger. Leg het boek op tafel, het hoort op school. Je laat kinderen weten én lezen!

Patsboem!, Natuurlijk doe je zo, illustrator Wendy Panders, Luitingh-Sijthoff, 2022, 216 blz., 9789021034959

Eén gedachte over “Patsboem! – Natuurlijk doe je zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *