14 maart 2024

Pieter Gaudesaboos & Lorraine Francis – Een huis vol vrienden

Sam is al vroeg wakker.
Het is een bijzondere dag vandaag,
hij heeft een boel te doen.

Zo begint het verhaal van Sam en al zijn vrienden, maar wat moet hij doen en vooral waarom?

Iedere linkerpagina bevat een korte tekst die betrekking heeft op de paginagrote illustratie ertegenover. Eerst een stelling waar Sam een voor hem logisch antwoord op geeft, er volgt een vraag of een opmerking en helemaal onderaan drie zoekopdrachten.
De tekst nodigt uit tot het goed bekijken van de uitbundige fantasievolle illustraties. De drie zoekopdrachten dragen bij aan het goed observeren, benoemen en kunnen daardoor een verrijking van de woordenschat zijn.

Sam is een inventief jongetje, heeft overal een antwoord op en een oplossing voor. Een berg boodschappen, dan vraag je toch de vier tijgers? Palen heien? Dan hang je een olifant in een netje aan een helikopter. Voor de stoffering heb je vanzelfsprekend schapen en de witte muizen helpen taartjes bakken. Maar al die activiteiten geven nog geen antwoord op de vraag wat Sam aan het doen is of waarom Sam dit allemaal doet met al zijn dierenvrienden. De leuke lieve verrassing komt aan het eind!

Met humor en enorm veel oog voor detail wordt met alle verschillende grote en kleine dieren uit dit huis voor een ander gezorgd. Een dierensamenleving, bestaand uit verschillende soorten, die voor de mensensamenleving kan staan. Iedereen doet iets waar hij of zij goed in is met de mogelijkheden die ieder tot de beschikking heeft.

Sam is de verbindende positieve factor in deze hele dierentuin van het huis vol vrienden waarin zowel illustratie als tekst het verhaal vertellen.
Een prachtig vrolijk kijk- en zoekboek waarbij de mooie kleurrijke vormgeving van schutblad tot aan de bijgevoegde poster direct opvalt met achterin extra zoekopdrachten door middel van te zoeken details.
Een absolute aanrader voor vele uren voorlees- en kijkplezier. Een cadeautip!

En voor wie geen genoeg van dit geweldige boek kan krijgen, kijk ook naar het andere ‘huisboek’ van illustrator Pieter Gaudesaboos, ‘Mijn huis staat in de dierentuin’.

En hoe het echt afloopt met Sam? Gelukkig heeft hij een huis vol vrienden die hem helpen! Een boek om blij van te worden!

Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis, Een huis vol vrienden, vertaling Siska Goeminne, Lannoo, 2019, 32 blz., 9789401460606

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *