8 maart 2024

Sanne Rooseboom – Het ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Zolang er mensen bestaan, komen ze in de problemen. We verliezen ons werk, onze hond of de liefde van ons leven. We worden gepest, hebben geen geld, zijn verdrietig of we hebben gewoon pech. Eeuwenlang loste het Nederlandse Ministerie van Oplossingen daarom problemen op, als officieel onderdeel van de regering, maar in het diepste geheim.

Zo begint dit 4e deel waarin wordt uitgelegd waarom na 65 jaar door dit Ministerie opnieuw zaken worden opgelost. Er worden 5 regels gehanteerd. De 5e is van groot belang voor het avontuur dat in dit deel aan de orde is: Het Ministerie helpt iedereen (niet alleen wie je aardig vindt). Alfa, Nina, Ruben, Kai, Tirza en mw. Vis hebben weer een klus te klaren.

Ralf een jongen die pas in de buurt van Nina is komen wonen, is een pestkop en wordt snel boos. Ze vindt hem stom en wil hem niet helpen. Alfa hoorde hem vertellen over de scheiding van zijn ouders, dat er veel ruzie is, hij school haat en hij geen vrienden meer heeft. Een zaak dus. Want iemand die pest en boos is, verbergt vaak andere emoties: er is iets aan de hand.

Dat Nina met tegenzin gaat meewerken is vervelend, nog lastiger is dat de Zilverman weer opduikt, degene die hen tegenwerkt bij hun geheime werk. En dan blijkt er iets te zijn met één van Ralphs ouders waardoor het Genootschap in Genève hen dwingend vraagt te stoppen met deze zaak. Wat te doen? Ze kunnen Ralf toch niet in deze situatie laten zitten? De Ralf die zich steeds verder in de nesten werkt?

En wat moeten ze dan met hun schaduwzaak waardoor de Zilverman wordt misleid? Een zaak waarin burgerschap en oog voor de medemens aan de orde komt. Gaat dit goedkomen? Hoe gaan ze hun ouders overtuigen en de geheime MvO-zaak tot een goed einde brengen? Mogen ze verder van het Internationale Genootschap en zijn ze welkom op die speciale dag?

Een avontuur waarin de leden van het Ministerie veel leren. Ze ervaren dat niet alles wat je doet leuk is, maar dat het wel anderen kan helpen en dat er achter een reactie een andere emotie of actie schuil kan gaan.

Vlot met fantasie, humor en toch realistisch spannend geschreven. Los te lezen door uitleg. De doorlopende omslagen door Mark Janssen worden steeds mooier. De zwartwit-illustraties zijn grappig en bijpassend. Zelf lezen vanaf 10 jaar. Deze serie blijf je je herinneren, je wilt zélf voor dit Ministerie aan de slag!

Sanne Rooseboom, Het ministerie van Oplossingen en de zilverjongen, illustrator Mark Janssen, Van Goor, 2020, 240 blz., 9789000374984

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *