9 maart 2024

Ted van Lieshout – Wat is kunst?

Wat is cultuur? Wat is kunst? In dit oblong formaat boek gaat Ted van Lieshout aan de slag met deze vraag die wordt gesteld door een meisje dat binnenkomt achterop dit boek. Hij begint eerst met: “Kunst is alles wat je doet om niet dood te gaan van verveling.” Want: wat doet kunst met je geest? Kunst is gevoel, zegt hij. Je kunt zien, proeven, ruiken en vooral: voelen. Voelen vanbinnen, word je warm van muziek, of ontroert een schilderij je?

In het boek wordt een gesprek gevoerd tussen lezer en schrijver, waarbij de lezer aan de slag moet met zijn of haar verbeelding. Stel je eens een zee voor, met een eiland. Dat je aanspoelt en wakker wordt: wat is dan het eerste dat je doet? En hoe ben je eigenlijk in zee terecht gekomen, voor je overboord sloeg? Bij iedere vraag bespreekt Van Lieshout een of meerdere kunstwerken. Over ingepakte eilanden, een filmscène, de geboorte van Venus of een William Turner met een schip in de storm. Aan de hand van de doorlopende conversatie op de linkerpagina, wordt op de rechterpagina steeds een nieuw kunstwerk besproken, van schilderij tot film en van servies tot muziekinstrument.

Een boek om niet in een keer te lezen. Een boek om in te blijven bladeren. De hoeveelheid en variëteit instrumenten, schilderijen en andere objecten die besproken worden, maken dat dit boek nooit uit is. Het verrast en nodigt uit tot bespreken omdat je altijd over de kunstwerken kunt blijven nadenken, en hopelijk straks weer zelf kunt bekijken.

Bij ieder kunstwerk is genoteerd wie de kunstenaar is, wat de titel is en zover bekend het jaartal van ‘productie’. Zo kan eenieder zelf verder informatie zoeken over een kunstwerk. Om samen in te kijken, voor te lezen én zelf te lezen. De duidelijke letters en de opzet maken dat dit boek in de middenbouw van de basisschool al goed behapbaar is. Het boek is tijdloos bruikbaar en een prachtige blijvende aanrader tot de allerhoogste leeftijd. Menig kunstproject op scholen kan hieraan opgehangen worden. Het past op iedere leestafel in de woonkamer.

Van Lieshout besluit dit informatieve boek met: “Kunst is Alles”. En zo is het.

In één woord: prachtig!

Ted van Lieshout, Wat is kunst?, uitgeverij Leopold, 2020, 139 blz., 9789025880095

Eén gedachte over “Ted van Lieshout – Wat is kunst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *