6 maart 2024

Tineke Honingh – Struikmeisje

Weet je wel hoeveel betekenissen er voor het woord stoornis zijn? Stoornis. -Wat een woord als iedereen beweert dat je goed bent zoals je bent.- Erie haat het woord ook, vooral hoe het klinkt. De reeks betekenissen van het woord wordt wekelijks aangevuld. Officieel moet die ongeopende brief het nog bevestigen dat ze er eentje heeft. Aan die brief op het prikbord denken geeft al een krabbende reactie. Het beestje in haar buik groeit acuut. Een jeukend beestje betekent een dwangmatig ‘de Zeven’. Zeven soorten benoemen dus tellen van bijv. bomen of vogels. Niet zo moeilijk als je in een bos woont, over dassenwissels struint en vanonder struiken de mensheid bestudeert. De mens die als een puzzel door de slimme Erie wordt gezien. Ontmoeten is een andere opgave. Al die prikkels zijn een ramp. Stilte is fijn. Erie houdt van vaste patronen.

Een vrij gewone vraag van haar zus Billie als Zou jij dan vandaag de boodschappen kunnen halen? laat Erie zich schrap zetten, blokkeren. Een inbreuk op haar dagelijkse structuur. Ze kan het bos niet uit. School gaat ze niet. Therapeut spreekt ze online. Online lessen zijn prima, hoef je je niet aan te passen en kun je gewoon degene zijn die je wilt zijn. Billie doorziet haar, ze wil haar helpen om mensen te zien. Er is toch ook een parkwinkel waar ze heen kan? Erie komt er niet onderuit. En dan ziet Bas haar. Onder een struik. Een jongen van haar leeftijd die soms wel soms niet bij zijn vader woont. Bas beweegt zich voort in een rolstoel wat nog niet zo eenvoudig is op het vakantiepark. Hij gaat wel naar school met klasgenoten, zit ook in de brugklas. Hij speelt basketbal. Een jongen met eigen bagage. Er ontstaat een soort van vriendschap. Het contact is geforceerd spontaan doordat Billie Bas heeft gevraagd Erie te helpen om onder de mensen te komen. Een betrokken zus die graag wil helpen, mensen wel begrijpt en ook graag gezien wil worden.

Bas neemt Erie serieus. Soms vraagt hij haar iets, soms niet of maakt een grapje. ‘En daar was ik blij om. Want ik wilde helemaal niet vertellen waarom ik geen bal van mensen snapte.’ Als hij dan naar haar manier van onderzoeken m.b.t. de mensenpuzzel vraagt, wil ze erover vertellen omdat hij echt luistert. Erie legt uit dat mensen op deze manier ook allerlei over dieren te weten komen. Ze vertelt vervolgens over het dassenonderzoek van haar moeder en over project Greta, het dasje waarvoor ze liefdevol zorgt. Het gaat steeds beter, stapjes worden gezet of ineens een grote bij de geweldige oppasscène. Tot de Bas-puzzel niet meer klopt als er in een luttele seconde een berichtje van ene Miss Calvijn op een telefoonscherm verschijnt. Gedachten komen boven en eenmaal gedacht, kun je ze niet meer ont-denken. Erie vraagt zich af of ze mensen ooit zal begrijpen. Ze is klaar met mensen.

Tineke Honinghs bevatten ‘sociale verhalen’ die over jou, je vrienden of familie kunnen gaan. Je kunt jezelf er in herkennen of je inleven in een ander met daarbij een vlotte toegankelijke schrijfstijl waarbij niet alles wordt uitgesponnen. Dit laatste is positief, er is ruimte voor eigen beeld voor de veellezer en voldoende uitleg voor de gemiddelde lezer.

Daarnaast is er voor natuur & milieu een vanzelfsprekende rol die beeldend wordt beschreven. Je ziet bijna de torren en wantsen marcheren of voelt Greta een dassenrol maken. Het weesdasje heeft niet zomaar deze naam gekregen. Een verhaal waarin je even in moet komen, maar eenmaal meelopend in de leefwereld van Erie lees je in één keer door. Je geniet van haar precieze weetgierigheid, opmerkzaamheid en ontwikkeling. Ook een verhaal over een hartverwarmende vriendschap tussen twee tieners waarbij de gedachte meer te willen weten over Bas bovenkomt. Een volgend boek? Of is dat teveel eenzelfde ‘sociaal verhaal’?

Een mooi, zowel ontroerend als ook grappig, invoelend Struikmeisje. Een meisje dat volgens de maatschappij een aandoening heeft. Een tiener waarvan je hoopt dat ze op een dag zichzelf is en zich niet anders voelt binnen de diversiteit van de samenleving. Goede heerlijke dialogen, rolstoelhumor en een zalig associëren door dit warme hoofdpersoontje dat op weg is naar gewoon Erie. Struikmeisje: lees het of lees het voor, het is een Honingh. Vanaf 10 jaar.

Tineke Honingh, Struikmeisje, Van Goor, 2023, 240 blz., 9789000373611 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *