9 maart 2024

Bette Westera & Aida de Jong – De sneeuwkoningin

Een bewerking van een sprookje door Bette Westera maakt bij voorbaat al nieuwsgierig. Je weet dat de woorden zorgvuldig zijn gekozen en er een prettige cadans tijdens het lezen zal zijn. Van Hans Christian Andersens alom bekende Sneeuwkoningin maakte zij zelfs een raamvertelling met een meer eigentijdse benadering en enige wijzigingen waardoor het goed leesbaar is voor de huidige jonge lezers.

De inhoudsopgave in de vorm van getekende pakjes en niet de gebruikelijke opsomming van de hoofdstuktitels laat zien dat niet alleen Westera creatief omgaat met het oorspronkelijke. De landkaart met alle details geeft eveneens een fijn voorproefje op het verhaal.

Zeven pakjes die de twee kinderen Arne en Jarne verdeeld over zeven weken van hun ouders krijgen. De winters in Zweden zijn lang en donker en om de opkomende verveling tegen te gaan mogen ze als eenmaal de sneeuw is gevallen iedere zaterdag een pakje openen. Het voorwerp in de doos geeft stof voor een avontuur, wel een week lang. Of zijn de twee avonturiers langer weggeweest volgens de voorkomende figuren?

In de zeven verhalen van de buurkinderen ontmoet de lezer een trol met een toverspiegel ‘niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is’ die in stukken breekt. Een splinter komt in het oog van de jongen en wordt meegenomen door de kille Sneeuwkoning naar het rijk waar het altijd donker en ijskoud is.

Janna in het verhaal mist hem en ondanks dat zijn humeur was omgeslagen maakt ze zich zorgen. Ze gaat hem zoeken en neemt de rode deken uit een volgend pak mee. Een oude dame en een Samivrouw, rovers, een slee, een rendier en meer alle ingrediënten voor avonden voorleesplezier om te ontdekken waar het ijspaleis is en vooral hoe het Arne vergaat. Het toegevoegde roverslied kan zomaar een herkennende glimlach ontlokken bij de lezer die bekend is met de Woutertje Pieterse Prijs.

Illustrator Aida de Jong heeft in een treffende kleurrijke mix van traditioneel en origineel een sprookjessfeer in alle facetten neergezet, alleen al de echte sprookjesomslagillustratie!, en vraagt om meer werk van deze startende kunstenaar. Het is genieten van paginagrote illustraties en hoofdstukvignetten naast diverse bijpassende details uitvergroot tot het piepkleine terugkerende muisje. Een compliment voor de vormgeving van de hand van Suzanne Nuis waardoor de combinatie van de eigen tekenhand van De Jong en de altijd fijne teksten vol fantasie van Westera tot zijn recht komen.

Een sprookje waarin het bekende thema goed & kwaad en bovenal vriendschap is verwerkt met een goed gedoseerde opbouw in spanning en duidelijke afronding. Aan het eind ‘in de nacht na de zevende zaterdag’ en ‘zondag’ komen alle lijntjes samen, om vervolgens toch even terug te bladeren naar het begin, want hoe zat het ook al weer met de eitjes en de seizoenen – dus terug in de echte wereld.

Deze hervertelling van ‘De sneeuwkoningin’ is een fraai tijdloos cadeauboek voor winterse dagen en een vleugje magie dichtbij het noorderlicht. Voorlezen! Vanaf ong. 8 jaar.

Bette Westera, De sneeuwkoningin, illustrator Aida de Jong, Gottmer, 2023, 64 blz., 9789025778125 

Eén gedachte over “Bette Westera & Aida de Jong – De sneeuwkoningin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *