9 maart 2024

Cori Doerrfeld – Konijn en ik

Soms heb je iemand nodig. Om je heen, om iets te vieren, om boos te zijn, om te troosten of gewoon om het er zijn. Zo ook Tim.

Hij bouwt vol verve op een dag een mooie toren. Het bouwwerk is bijzonder en enorm, gewoon geweldig. Opeens is de toren stuk! Tim is ontroostbaar. Het ene na het andere dier komt langs om hem te helpen, raad te geven of zelfs wraak te laten nemen.

De kip wil er over praten. De beer zegt dat hij flink moet schreeuwen. De olifant denkt het bouwwerk precies te herbouwen, de hyena lacht er om en de struisvogel steekt de kop in het zand. Opruimen of iets stiekems doen wordt ook geadviseerd, maar Tim wil naar niet één dier luisteren. Hij heeft geen zin om ook maar iets samen te doen.

Tim heeft alle raadgevingen niet nodig. Hij zit in zichzelf gekeerd naast de restanten van zijn schitterende constructie. Hij hoort niets, hij ziet niets. Tot hij iets voelt. Iets warms, dat er gewoon zomaar is. Niets zegt, niets doet, niets roept. Het konijn is er. Ze zwijgen. En dan: Tim vertelt, het konijn luistert. Hij is iets kwijt. Alle emoties komen langs en toch blijft het konijn bij Tim. Tot het moment komt dat ze samen een geweldig plan kunnen maken en Tim verder kan.

‘Konijn en ik’ is in alle eenvoud prachtig van het aandoenlijke omslag tot de hartverwarmende illustratie op de achterzijde. Je ziet Tim eerst energiek bouwen. Uit zijn houding straalt het enthousiasme, met de blos op de wangen, stralende ogen, tong uit de mond bouwt hij dat het een lieve lust is en dan die enorme deceptie als een zwerm vogels onverwachts komt overvliegen.

De expressieve illustraties in rustige mooi gekozen kleuren en blanco achtergrond laat de aandacht voor jonge kinderen direct naar Tim uitgaan. De combinatie van deze illustraties en de beperkte treffende woorden laat kinderen vanzelf een verhaal vertellen bij het voorlezen. Een verhaal vol herkenbare emoties die in het spel en de directe leefomgeving van het kind kunnen voorkomen. Het complete plaatje geeft uitbreiding aan woordenschat en kunnen benoemen van gevoel.

En soms, soms hoef je er alleen maar te zijn, te luisteren en een grote knuffel te geven.
Een rijk toegankelijk en tijdloos boek.

Cori Doerrfeld, Konijn en ik, vertaling Berd Ruttenberg, Hoogland en Van Klaveren, 2022, 40 blz., 9789089673961 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *