10 maart 2024

Maranke Rinck & Martijn van der Linden – SuperSint

Toen Marie haar nieuwste stripboek over Billy Spierbal las,
en de superheld met superkracht de wereld aan het redden was…
moest Odin nodig plassen, dus zei papa: ‘Hup naar buiten!’

Zo begint dit originele met humor vertelde verhaal over niemand minder dan Supersint. Een sinterklaasboek waarin een diepere laag zit. Een verhaal waarin geschiedenis en legende met het heden zijn verweven.

Marie is een meisje dat graag stripboeken leest over superhelden en meer boeken zijn altijd welkom. Zij vertelt dit als zij en haar vader bij het uitlaten van Odin de hond op een bankje in het park zitten aan een oudere meneer die naast haar komt zitten.
Terwijl zij erover vertelt ziet de lezer de figuren afgebeeld en loopt de tekst eronder door. Marie heeft één speciale wens: ze zou graag eens een superheld in het echt zien en dat die held dan iets tegen haar zegt. Het maakt niet uit welke, want ze zijn ‘allemaal cool’.
De oude man vraagt of ze zo iemand als sinterklaas bedoelt, maar Marie denkt dat dit geen superheld is. De man vertelt haar een drietal oude volksverhalen waarin sint mensen in nood helpt, waarna Marie uitroept: Supersint! En dan rent plots Odin weg richting het niet zo sterke ijs op de vijver. Zal Marie een superheld ontmoeten?

Een prachtig boek. Een raamvertelling in een prentenboek, een sinterklaasverhaal in het heden, drie klassieke volksverhalen met een verwijzing naar Noorse mythen en tradities die we nu nog kennen. Achterin wordt dit goed toegelicht en uitgelegd.

De illustraties van de verhalen ademen de sfeer van vroeger. De illustraties in het heden zijn kleurig fris. Alles is sfeervol en kenmerkend tot in detail voor Van der Linden. De eenden, de hond, kledingdetails, de fontein of de familie rat, aan alles is gedacht. De rijke tekst leest in vliegende vaart met woordgrapjes op goedlopende rijm. Alles klopt.

Het is groot sintplezier om dit boek op je leesplank te hebben staan en heel veel jaren voor te lezen of toch weer even zelf door te bladeren. Sprookjes bestaan niet, maar misschien is er wel een Supersint in jouw omgeving? Een klassieker voor iedereen v.a. 5 jaar en daarmee een dikke aanrader.

Maranke Rinck, SuperSint, illustrator Martijn van der Linden, Leopold, 2019, 23 blz., 9789025884161

Eén gedachte over “Maranke Rinck & Martijn van der Linden – SuperSint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *