9 maart 2024

Annie M.G. Schmidt & Noëlle Smit – De heerlijkste 5 december in vijfhondervierenzeventig jaar

Daar zitten we weer,’ zei Sint.
‘Zeg dat wel,’ zei Piet. ‘Op de stoomboot naar Nederland. Net als ieder jaar. Voor de hoeveelste keer nou, Sinterklaas?’
‘Voor de vijfhonderdvierenzeventigste keer,’ zei de Sint.’


Zo begint dit sintboek dat je alleen al wil bekijken om de kleurrijke mooie vrolijke illustraties. Vrij traditioneel zou je denken, stoomboot, piet, sint, pakjes enz. Het omslag doet al vermoeden door het vliegtuigje dat dit niet zo is en inderdaad al op de derde plaat ligt sint met mijter en staf in de Golf van Biskaje te dobberen. Het pietje weet een balk te grijpen en zo drijven ze naar de Franse kust. Ze komen alsnog in Nederland aan maar zonder hun gebruikelijke kledij.

Kinderen zijn goede observeerders en zien goede bedoelingen, ongeacht uiterlijk, in wat volwassenen afdoen als onzin, simpel of vies. Ze zien Sint!
Dat dit verhaal een positief einde heeft, zal niet verrassend zijn. Wel de manier waarop en die best toegepast mag worden in de huidige wereld: samen delen geeft warmte en plezier.

Hoe het verhaal exact verloopt is leuker om zelf te ontdekken bij het voorlezen of zelflezen. Een verhaal uit 1960(!) dat met deze verfrissende prachtige illustraties een aanrader is voor jouw sintcollectie.

Annie M.G. Schmidt, De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar, illustrator Noëlle Smit, Querido, uitgave 2020, 32 blz., 9789045125350

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *